Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

ukrajna

ukrajnai háború

orosz katonák.

Rejtélyes robbanás végzett Ukrajnában néhány orosz katonával. Forrás:Twitter/Special Kherson Cat

Rejtélyes "halálsugár" végzett orosz katonákkal Ukrajnában

Infostart

Komoly találgatásokra adott okot az az interneten megjelent videó, amelyen orosz katonák egy csoportjának pusztulása látható.

Komment áradat indult a drónnal készült felvételek láttán: mindenki azt találgatja, hogy miféle fegyver végezhetett az oroszokkal. Egyesek már "titokzatos halálsugarat" is emlegetnek.

A legtöbben azonban arra tippelnek, hogy vagy egy, a szovjet időkből származó, SZPG-9 hátrasiklás nélküli löveg, vagy valamilyen irányított páncéltörő rakéta végezhetett az oroszokkal. Legalábbis a hozzászólók többsége ezt tartja a legvalószínűbbnek. Vannak azonban szép számmal olyanok is, akik szerint olyan páncéltörő akna lehetett, amelyet mozgásérzékelő hoz működésbe.

Az SZPG-9 állványra szerelt, 73 mm-es űrméretű, sima-csövű löveg, amelyből szárny-stabilizált rakétameghajtású, páncéltörő vagy repesz-romboló gránátokat lehet kilőni. Meglehetősen régi fegyver, mivel 1962-ben állították hadrendbe a Szovjet Hadseregben, míg Magyar Néphadseregben 1966 és 2003 között volt rendszerben.

Ukrán katonák SZPG-9 hátrasiklás nélküli löveggel. Forrás:Twitter/Ukraine Weapons Tracker
Ukrán katonák SZPG-9 hátrasiklás nélküli löveggel. Forrás:Twitter/Ukraine Weapons Tracker

Más elképzelések szerint Sztugna-P típusú, irányított páncéltörő rakétával lőhették le az oroszokat. Ezt a fegyvert az ukrán Lucs vállalat fejlesztett ki 2005–2010 között és gyártja 2011-óta. A 130 mm-es, RK–2SZ páncéltörő rakéta tandem elrendezésű robbanófejet alkalmaz a reaktív páncélzat (ERA) hatástalanítása érdekében. A rendszerhez a repesz-romboló harci résszel ellátott, RK–2OF rakéta is használható. A hatótávolsága 100 és 5500 méter között van, a páncéltörő változat (RK–2SZ) mintegy 800–1100 mm homogén acélpáncél (RHA) átütésére képes típus változattól függően.

Ukrán katonák egy civil terepjáróra szerelt Sztugna-P típusú, irányított, páncéltörő rakétával. Forrás:Twitter/Conrad Ce
Ukrán katonák egy civil terepjáróra szerelt Sztugna-P típusú, irányított páncéltörő rakétával. Forrás:Twitter/Conrad Ce

A lézeres rávezetésnél a irányzónak végig követni kell a célpontot a becsapódás pillanatáig, így ez veszélyes lehet számára: ha a rakétaindítást az ellenség észleli, akkor semlegesítheti az indítót és kezelőjét. Ennek ellenére korszerű és főleg drága fegyvernek számít, ezért eléggé kétséges, hogy néhány gyalogos katona ellen ezt használták volna.

Többen arra gyanakodnak, hogy telepített harckocsi elhárító akna robbanhatott. Ilyenekből több féle is van az ukránoknak. Közös jellemzőjük, hogy a tankok vékonyabb oldalpáncélját támadják. Egyesek szerint, vagy egy szovjet/orosz eredetű TM-83-as, vagy a németektől kapott PARM DM-12-es, esetleg amerikai M2/M3/M4 SLAM akna robbanása látható a videón.

Német PARM DM-12 páncéltörő akna. Forrás: Twitter/Sebastian
Német PARM DM-12 páncéltörő akna. Forrás: Twitter/Sebastian

De van olyan hozzászólás is, amely szerint valamilyen, viszonylag nagy kaliberű ágyúból lőhettek az oroszokra. Ez, a filmen látható utolsó két esetben, még akár hihető is lehet.

Nyitókép: Forrás:Twitter/Special Kherson Cat
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018