eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
View of babys feet with a hospital security tag on
Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Újabb engedmény a kínai születésszám emelésére: házasság nélkül is jöhet a gyerek

Szecsuán tartományban a házasság nélkül együtt élő párok is ugyanazokat a juttatásokat kapják mostantól, ha gyermekük születik, mint a házasok.

A kínai kormány előírása szerint törvényesen csak házas nők szülhetnek, de mivel a házasságkötési és születési arányok az elmúlt években rekord alacsony szintre csökkentek, a tartományi hatóságok átdolgoztak egy 2019-es szabályt, amely így már a gyermeket vállalni kívánó egyedülállókra is vonatkozik.

A változás értelmében február 15-től bárki regisztrálhatja magát a kormány eddig csak házasok számára fenntartott rendszerében, az eddigi kettő helyett akárhány gyerekkel – írja a Reuters. Ez a rendszer juttatja az orvosi kezeléseket fedező biztosításhoz a terhes nőket, illetve biztosítja számukra azt is, hogy megkapják fizetésüket addig is, míg munka helyett gyermekükkel töltik idejüket. Mostantól egyedülálló férfiak és nők is regisztrálhatnak Szecsuán tartományban, amelyben az ötödik legnagyobb a 60 év fölötti népesség aránya: 21 százalékos.

Kína népessége hatvan év után először csökkent a tavalyi évben: ez várható volt az elmúlt évek folyamatai után. A hatóságokat ez arra készteti, hogy új intézkedéssel igyekezzenek serkenteni a gyermekvállalási kedvet. Az 1980-2015 közt kötelező egykepolitikának nagy szerepe van abban, hogy az ország népessége fogyásnak indult.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×