eur:
388.95
usd:
361.95
bux:
68638.95
2024. május 8. szerda Mihály
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőihez a brüsszeli csúcstalálkozójukon 2022. március 24-én. A hét vezető ipari hatalom és az Európai Unió vezetői az Oroszország elleni szankciókról és a védelmi képesség erősítéséről tárgyalnak majd. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Napirendre veheti az ukrán parlament a mandátumuktól megfosztott ellenzéki párt képviselőinek ügyét

Az ukrán állampolgárok petícióban kérték Volomidir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy forduljon a parlamenthez ezzel a javaslattal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte Ruszlan Sztefancsuk parlamenti elnököt, vizsgálja meg azt az állampolgári javaslatot, hogy a törvényhozás vegye napirendre a betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért ellenzéki párt képviselőinek mandátumuktól való megfosztását. Ukrán állampolgárok petícióban kérték az elnököt, hogy forduljon a parlamenthez ezzel a javaslattal. Eddig 25 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, ami ahhoz szükséges, hogy az elnök foglalkozzon a beadvánnyal.

A folyamodványra adott válaszában Zelenszkij rámutatott:

a törvényhozásban a kérdések napirendre vételéről a frakciók egyeztető tanácsa szavazással dönt.

Emellett felkérte Sztefancsukot, dolgozzon ki javaslatot egy, az OPZZS parlamenti képviselőire vonatkozó törvénytervezetre vonatkozóan.

A parlament január 13-án megszüntette Viktor Medvedcsuk, Tarasz Kozak, Renat Kuzmin és Andrij Derkacs ellenzéki politikus parlamenti mandátumát, miután Zelenszkij megfosztotta őket ukrán állampolgárságuktól.

Az ukrán alkotmány lehetővé teszi, hogy egy képviselő mandátuma idő előtt megszűnjön, ha állampolgárságát visszavonják. A többi képviselő hatáskörének megvonására viszont jelenleg nincs jogalap. Ennek ellenére egyes képviselők továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az OPZZS képviselőit rendes szavazással idő előtt kell felmenteni. Még a szükséges 150 aláírást is összegyűjtötték ahhoz, hogy egy ilyen törvényjavaslatot az ülésen megtárgyaljanak.

Az Ellenzéki Platform - Az Életért Ukrajna vezető ellenzéki politikai tömörülése. Az ukrán elnök tavaly március végén bejelentette, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács a hadiállapot idejére felfüggesztette több, állítólag Oroszországgal kapcsolatban álló ellenzéki párt, köztük a betiltott OPZZS tevékenységét. A bíróság ezután betiltotta a pártot. Képviselői később parlamenti frakciót alakítottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×