eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az elfogott Moszkva-barát politikus Vlagyimir Putyinhoz fordult - videó

Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ukrán politikus és üzletember a mariupoli civilekre, orosz fogságba esett két brit katona pedig Medvedcsukra való kicserélését kérte egy-egy videóban, amelyet egy órán belül tettek közzé hétfőn Ukrajnában és Oroszországban.

Az ukrán állambiztonsági szolgálat a Facebookon hozott nyilvánosságra egy videofelvételt, amelyben a hazaárulással vádolt, oroszbarátként számon tartott Viktor Medvedcsuk ukrán politikus és vállalkozó azt javasolja: cseréljék el őt az ostromlott Mariupolban rekedt civilekért és a várost védő ukránokért. A felvételen arra kéri Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt: fontolják meg ajánlatát.

Medvedcsuk az Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű oroszbarát párt volt vezetője. A Forbes magazin szerint a 12. leggazdagabb ember volt Ukrajnában 2021-ben. Személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki a politikus egyik lányának a keresztapja.

Medvedcsukot múlt kedden fogta el az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy különleges művelet során. A 67 éves oligarcha - akit hazaárulással és terrorizmus finanszírozásával vádolnak - az orosz invázió kezdete előtt szökött meg házi őrizetből.

Eközben orosz hadifogságba esett két brit férfi, Sean Pinner és Aiden Aslin egy felvételen arra kérte Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy gondoskodjon szabadulásukról, érje el, hogy kicseréljék őket az Ukrajnában fogva tartott Viktor Medvedcsukra.

Orosz információk szerint a két brit Mariupolban harcolt az ukránok oldalán. Állítólag azt követően kerültek hadifogságba, hogy egységük megadta magát az oroszoknak. Videójukat az orosz állami médiában tették közzé. A felvételen megviseltnek tűnnek, de azt mondták, hogy megfelelő bánásmódban részesültek. A videóból nem derült ki, hogy a britek donyecki szakadárok vagy orosz katonák fogságában vannak-e.

Shaun Pinner, a 48 éves veterán katona családja Londonban közleményben hangsúlyozta, hogy a férfi se nem önkéntes, se nem zsoldos; négy éve él Ukrajnában, "fogadott hazájában"; ukrán felesége van, és "hivatalosan, az ukrán törvények alapján szolgál az ukrán hadseregben".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×