eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttestei mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Brit igazságügyi miniszter: az oroszok nem tehetnek semmit büntetlenül Ukrajnában

Globális igazságügy-miniszteri értekezletet hívott össze a brit kormány az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálására.

A minisztériumi bejelentés szerint az értekezlet célja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) nyújtott pénzügyi és gyakorlati támogatás növelése, valamint az arra irányuló erőfeszítések összehangolása, hogy a törvényszéknek minden szükséges eszköze meglegyen a vizsgálatok elvégzéséhez és a felelősök elleni büntetőeljárásokhoz.

Dominic Raab brit igazságügy-miniszter, miniszterelnök-helyettes az értekezlet szombati bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az Ukrajnában tevékenykedő orosz fegyveres erőknek tudniuk kell, hogy nem cselekedhetnek büntetlenül.

Raab szerint az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után csaknem egy évvel a nemzetközi közösségnek a lehető legerőteljesebb támogatást kell nyújtania a hágai törvényszék számára, hogy a háborús bűnösöket felelősségre lehessen vonni

"a szemünk láttára elkövetett atrocitásokért".

A brit kormány által összehívott nemzetközi miniszteri értekezlet meghirdetett céljai között szerepel az ICC-nek nyújtandó olyan gyakorlati támogatások megfontolása, mint a hadszíntéren elkövetett atrocitásokról szóló információk összegyűjtése és a bizonyítékok megosztása.

A szakminiszterek áttekintik azt is, hogy miként lehet az atrocitások elszenvedőit és szemtanúit segíteni tanúvallomásaik megtételében, úgy, hogy ne kelljen ismét átélniük a megrázkódtatásokat.

A brit igazságügy-minisztérium tájékoztatása szerint a visszaszerzett ukrajnai területeken ügyészek bevonásával már folyik az atrocitások és a szexuális erőszakcselekmények bizonyítékainak gyűjtése.

A tárca közölte azt is, hogy a brit kormány képzési programot indított ukrán bíróknak, akik a háborús bűncselekmények ügyében induló majdani büntetőeljárásokat vezetik.

Ebben a programban jelenleg 30 bíró vesz részt.

Hasonló programot indít az idén a brit kormány ukrán ügyészek számára is. Ezt a képzést az angol-walesi legfőbb ügyészség (Crown Prosecution Service) szakértői irányítják.

London tavaly egymillió font (445 millió forint) értékű új brit finanszírozást jelentett be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság számára, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas szakértői segítséget nyújtanak a bírói testületnek.

A brit kormány eddig hozzávetőleg 400 millió font (178 milliárd forint) gazdasági és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának,

és további 1,25 milliárd font értékű multilaterális hitelcsomag összeállítását tette lehetővé garanciavállalásokkal - áll a londoni igazságügy-minisztérium szombati tájékoztatásában.

Nagy-Britannia emellett tavaly 2,3 milliárd font értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek, és kötelezettséget vállalt arra, hogy az idén is fenntartja az Ukrajnának szóló katonai támogatás szintjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×