INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

hollandia

kínai

diplomácia

Hollandia megkezdte az elszigetelődést Kínától

Infostart / MTI

A kínai rendőrség engedély nélkül üzemeltet irodákat.

A holland külügyminisztérium elrendelte az ország területén működtetett, kínai kormányzati hivatalok, azaz a feltételezések szerint a kínai rendőrség engedély nélkül létrehozott két irodájának azonnali bezárását - közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A Fucsien és Csöcsiang kínai tartomány által Rotterdamban és Amszterdamban működtetett irodákat hivatalosan az országban letelepedett vagy vendégmunkásként oda érkező kínaiak támogatására, adminisztratív feladatok, például vezetői engedélyek megújításával kapcsolatos ügyintézések lebonyolítására hozták létre.

A beszámoló szerint az irodákat azonban a kínai rendőrség működteti, és

"illegális célt szolgálnak".

A 2018-ban létrehozott hivatalokat a máskéntgondolkodók nyomon követésére használhatják, illetve arra, hogy nyomást gyakoroljanak a pekingi rendszerrel kritikus kínai állampolgárokra - írták.

A hírportál közölte: Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bekérette Kína Hágába akkreditált nagykövetét, akivel közölte: a holland kormány tudta nélkül létrehozott kínai irodáknak azonnal be kell zárniuk. Ilyen irodák működtetése "elfogadhatatlan" - mondta. Olyan kérdésekkel, mint a vezetői engedélyek, a konzulátusoknak kell foglalkozniuk - tájékoztatott, majd közölte, noha az irodák konzuli segítséget is nyújtottak, erre nem kértek engedélyt.

"Konzuli feladatokat ellátó irodák működtetésére engedélyt kell kérni a fogadó országtól. Ez nem történt meg, ami már önmagában is elég ok az azonnali bezárásuk elrendeléséhez" - idézte a holland külügyminisztert a hírportál.

Wopke Hoekstra közölte továbbá, még részletesebben megvizsgálja az irodák működését, és más uniós országokkal is egyeztet, ahol vélhetően hasonló hivatalok találhatók.

A két hollandiai székhelyű "tengerentúli rendőrőrsöt" először a madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű civil egyesületet azonosította szeptemberi jelentésében. Az egyik irodát egy volt kínai rendőrtiszt, a másikat a kínai fegyveres erők egyik leszerelt tagja vezette - írták.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018