eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Ausztrália visszavonta döntését Izrael "új" fővárosa ügyében - reagálások

Az USA-n kívül csak két ország ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ezek egyikeként Ausztrália sajátos megoldást választott. Az új kormány azonban másként látja a helyzetet.

Ausztrália kedden visszavonta az előző kormány döntését, mely Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni az ausztrál kormány szerint.

Penny Wong külügyminiszter szavai alapján Ausztrália "szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is", elkötelezett a kétállami megoldás iránt, melyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között.

Scott Morrison korábbi kormányfő évtizedek Közel-Kelet-politikáján fordított, amikor 2018 decemberében közölte, Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, ám nagykövetségét nem költöztette oda.

Ausztrália - az Egyesült Államok és Guatemala után - a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Izrael egységes fővárosának tekinti Jeruzsálemet, melynek keleti részét 1967-ben foglalta el, noha ezt a nemzetközi jog nem ismeri el. Ugyanakkor több ország – nyíltan vagy közvetve – elfogadja, hogy Nyugat-Jeruzsálem gyakorlatilag Izrael fővárosa. A palesztin vezetés pedig többször leszögezte: Jeruzsálem keleti részét akarják megtenni leendő államuk fővárosának.

Izrael mélyen csalódott

Az izraeli külügyminisztérium és Jaír Lapid miniszterelnök "mély csalódottságát" fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet. "Jeruzsálem több mint 3000 éve a zsidó nép fővárosa, s a továbbiakban is Izrael Állam örök és egyesült fővárosa lesz" - fogalmaztak.

A palesztinok viszont üdvözölték

Husszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália "a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz". Örömmel vették továbbá, hogy az ausztrál kormány megerősítette: "a Jeruzsálem feletti szuverenitás jövője a nemzetközi legitimáción alapuló tartós, kétállami megegyezéstől függ" - olvasható a tisztségviselő Twitter-bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×