eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Trump megfenyegette az ellene szavazókat

Trump megfenyegette az ellene szavazókat

A segélyek megvonásával fenyegette meg Donald Trump azokat az országokat, amelyek az Egyesült Államok ellen szavaznak az ENSZ mai, Jeruzsálemről szóló vitájában. Az amerikai elnök nemrég Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, amelynek státusza hatalmas vitákat szül.

„Milliókat, ha nem milliárdokat kapnak tőlünk, aztán ellenünk szavaznak. Hát tegyék csak, mi meg sok pénzt megtakarítunk. Nem érdekel bennünket” – így fenyegette meg Trump amerikai elnök az ENSZ ama tagországait, amelyek amerikai segélyeket kapnak, de várhatóan Washington ellen szavaznak a Világszervezet közgyűlésének Jeruzsálemről tartott mai voksolásán.

A Törökország és Jemen által benyújtott nyilatkozattervezet nem említi név szerint az Egyesült Államokat, de kimondja:

„a várossal kapcsolatos döntéseket vissza kell vonni”.

Fenyegetőzött Nikki Haley, a kemény megjegyzéseiről ismert amerikai ENSZ-nagykövet is. Azt írta a Twitteren, hogy amikor „az amerikai nép óhaját követve döntünk a mi nagykövetségünk helyéről, nem számítunk arra, hogy szembeszállnak velünk, akiknek segítünk. Csütörtökön szavazás lesz és bírálni fognak bennünket. Amerika feljegyzi a neveket”.

Jeruzsálem fővárosként való elismeréséről évekkel ezelőtt döntött az amerikai kongresszus, de több elnök nem írta alá a törvényt – bár Barack Obama megválasztása előtt maga is Izrael fővárosának nevezte Jeruzsálemet, de gyorsan visszakozott. Trump arról is döntött, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe telepíti az amerikai nagykövetséget, ami további felháborodást váltott ki világszerte.

Habár több ország – nyíltan vagy közvetve – elfogadja, hogy Nyugat-Jeruzsálem gyakorlatilag Izrael fővárosa, az izraeli törvényt, miszerint az 1967 után annektált keleti részt is magában foglaló, „egy és oszthatatlan” Jeruzsálem a főváros, már határozottan elvetik.

Az Európai Unió és a legtöbb ország szerint az Izrael kikiáltását megelőző ENSZ-nyilatkozat alapján hivatalosan azt mondja, hogy Jeruzsálem „különálló test”, amit nemzetközi irányítás alá kell vonni. Ezért nagykövetségeiket a tengerparti gazdasági központban, Tel-Avivban tartják.

Mindeközben város keleti felét 1967-ig Jordánia tartotta megszállva, de a háború után Izrael szerzett ellenőrzést felette, majd később a Palesztin Hatóság kezdte magáénak követelni, hogy a leendő palesztin állam fővárosává tegye.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 14 tagja már a Trump-terv ellen szavazott, de az Egyesült Államok vétót emelt. Most, ritka módon a 193 tagú ENSZ közgyűlés is rendkívüli ülésen szavaz a kérdésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×