eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ukrán katonák egy megsemmisített orosz harcjárművön a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Az ukránok szerint megkezdődött Luhanszk megye felszabadítása

A Donyec-medencében lévő megye több települést foglalták már vissza az ukrán csapatok.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója bejelentette: "Immár hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió felszabadítása. Több települést is sikerült visszafoglalni az orosz hadseregtől, ott már ukrán zászlók lengenek" - írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint

az ukrán ellentámadás akadályozza az oroszokat,

hogy utánpótlást és újabb katonákat küldjenek a térségbe.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon reagált arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a herszoni, zaporizzsjai, donyecki és luhanszki megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket. "Egy terrorista ország erőszakos döntései nem érik meg azt a papírt, amelyen aláírták. Egy kollektív őrültek háza él tovább egy kitalált világban" - fogalmazott Jermak. Szavai szerint "az orosz őrületre a legjobb gyógyír az ukrán fegyveres erők, a nagy pontosságú fegyverek és az offenzíva". "Térjünk vissza a valóságba, visszaszerezzük mindazt, ami a mienk" - zárta üzenetét az elnöki iroda vezetője.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megye kormányzója pedig arról adott hírt, hogy az oroszok Iszkander rakétákkal mértek csapást a megyeszékhelyre és környékére. A támadásban Hujlajpole településen életét vesztette a helyi kistérségi tanács alelnöke és egy helyi vállalat vezetője.

Az ukrán vezérkar szerdai jelentésében közölte, hogy Oroszország vesztesége az Ukrajna elleni háborúban elérte a 61 000 katonát. Előző nap az ukrán hadsereg kétszáz orosz katonát, négy helikoptert, négy drónt és 11 harckocsit semmisített meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×