eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
CROW VALLEY, PHILIPPINES - APRIL 14:  A US-made HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) on static display during live fire exercises on April 14, 2016 in Crow Valley, Tarlac province, Philippines. US and Philippine troops are set to wrap up the 11-day Balikatan (shoulder-to-shoulder) annual joint military exercises which began last week as US Defence Secretary Ashton Carter said this week more Philippine military bases would be opened to US troops and equipment on a rotational basis. The Philippines is locked in a dispute with China over islets in the South China Sea which Beijing regards as its territory.  (Photo by Dondi Tawatao/Getty Images)
Nyitókép: Dondi Tawatao/Getty Images

Lerántotta a leplet az ukránok titkáról az amerikai vezérkari főnök

Egy nagyjából ötven fős amerikai egység egy lengyelországi NATO-támaszpontról végez távoli karbantartást az ukránok által használt megsérült amerikai fegyvereken. Sokat nyugaton már rég leselejteztek volna, de az ukránok nem hajlandók lemondani róluk.

Mark Milley, az amerikai haderő vezérkari főnöke és a hadsereg tábornoka Varsóban beszámolt az ukrán frontvonalnak nyújtott segítségnyújtásról, és elárulta azt is, hogy marad olyan sokáig harcképes az amerikai fegyverzet az ukrán fronton – írja a Reuters alapján a Portfolio.

Mark Milley elmondta, hogy szemtanúja lehetett egy lengyelországi NATO-bázison annak, hogyan nyújtanak az amerikai erők nélkülözhetetlen támogatást az Ukrajnában harcoló alakulatoknak. A bázison egy nagyjából 50 fős műszaki gárda tartózkodik, amely az amerikai hadsereg által biztosított, több milliárd dollár értékű fegyverzet távoli karbantartását végzi biztonságos telekonferencián keresztül.

A műszaki csapat tagjai elmondták azt is, hogy azok a fegyverek, amiket az ő segítségükkel javítanak, azt nyugaton már rég eldobták volna, Ukrajnában azonban nem hajlandóak erre. Nem hajlandóak leselejtezni – mondta egy katona, felidézve egy repeszsérülésekkel teli tüzérségi üteg képét, amihez segítséget kértek az ukrán technikusok.

A beszámoló szerint a szóban forgó üteg teljesen elhasználódott az orosz csapatok elleni tüzérségi összecsapásokban. Az ukránoknak azonban több esetben is sikerül ezeket a fegyvereket harcképes állapotba hozniuk, ami

köszönhető a lengyel bázison szolgáló technikuscsapat útmutatásának, illetve a kijevi technikusok tudásának és hajthatatlanságának.

Egy katona levonta a konklúziót: az ukrán harci erő azért marad a jelenlegi szinten, mert Amerika befektetett a fenntartásba is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×