eur:
389.38
usd:
363.66
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
II. Erzsébet brit királynőnek az uralkodócsalád Skóciában használatos zászlajával letakart koporsóján a skót királyi korona az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban felállított ravatalon 2022. szeptember 12-én. A királynő a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Jane Barlow

Ólomkoporsóban temetik el II. Erzsébetet

Korántsem ő az egyetlen uralkodó, akit így helyeznek végső nyugalomra.

Több száz éves szokásról van szó, többek között Diána hercegnét és Fülöp herceget is ólomkoporsóban temették el. Ezen anyag használatának valójában nagyon praktikus oka van: távol tartja a nedvességet a testtől, így az uralkodók maradványai a lehető legjobb állapotban őrizhetők meg - írta a Telex az IFL Science alapján.

Az ólomkoporsó akár egy évvel is tovább tarthatja viszonylag épen a testet. Mivel a formadelhidet mint balzsamozási technikát egészen 1869-ig nem ismerték, sokáig ez volt az egyetlen módja annak, hogy minél tovább minél jobb állapotban fennmaradjanak az uralkodók földi maradványai.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×