eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György
Harry sussexi herceg, Károly brit trónörökös másodszülött fia és felesége, Meghan sussexi hercegnő a fiukkal az első hivatalos külföldi útjukon Fokvárosban 2019. szeptember 25-én. A május 6-án született gyermek, Archie Harrison Mountbatten-Windsor a hetedik a brit trónutódlási sorban.
Nyitókép: MTI/EPA/Henk Kruger

Harry gyermekei herceggé és hercegnővé váltak – egy időre

A királynő halála hozza a változást, mely érvényben marad, ameddig III. Károly más protokollt nem hoz.

Ezzel Archie Mountbatten-Windsor hivatalosan is herceg: korábban a Sussex házaspár, Harry és Meghan azt sugallták, hogy rasszista indítékból nem kapta meg gyermekük a címet. Lilibet, Archie húga hercegnővé vált II. Erzsébet halálával és nagyapjának, III. Károlynak trónra lépésével.

Meghan tavaly beszélt Oprah Winfrey-nek adott interjújában arról, hogy sokkolta a tény, miszerint Archie nem kapott rendőri védelmet, mivel nem volt hercegi rangban, amivel kapcsolatban azt feltételezték, édesanyja bőrszíne miatt alakult így – írja a The Guardian.

A házaspár azt feltételezte, III. Károly trónra lépésével megkapják majd gyermekeik a rangot, ám később arról tájékoztatták, hogy

protokollváltás várható, így gyermekeik nem lehetnek hercegi illetve hercegnői rangban, és az ő királyi felsége megszólítás sem jár nekik majd.

A jelenlegi protokollt, miszerint az uralkodó unokáinak jár a cím és a megszólítás, V. György alkotta még 1917-ben. Archie az uralkodó dédunokájaként született, nem unokaként – ahhoz, hogy a most megkapott címet elvegyék tőle, az új királynak levélben kell megfosztania attól.

Oprah Winfrey annak idején megkérdezte Meghant, fontos-e neki, hogy fia herceg legyen – ő akkor úgy válaszolt, ha ez jelenti a biztonságot, akkor igen. V. György eredeti rendelkezésének értelmében dédunokaként csak György hercegnek járt hercegi cím a walesi herceg legidősebb gyermekének legidősebb fiaként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×