eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Elpusztult halak lebegnek a német-lengyel Odera határfolyó sekély vizében a németországi Genschmar közelében 2022. augusztus 12-én. A tömeges halpusztulás okát még nem állapították meg.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Patrick Pleul

Súlyos lengyel–német viszályhoz vezet a tömeges halpusztulás az Oderán

36 tonna haltetem a folyó németországi szakaszán, csaknem 100 tonna a lengyelországin. A katasztrófa oka még mindig tisztázatlan, miközben a két ország között erősödnek a kölcsönös vádaskodások.

Lengyelországban az ellenzék a kormányt bírálja a szükséges intézkedések elmaradásáért, miközben kormánykörökben erősödnek a német hatóságokat is bíráló hangok.

A német környezetvédelmi miniszter, Steffi Lemke ezzel szemben Lengyelországot vádolja az időben történő kommunikáció hiánya miatt.

Lengyel partnere, Anna Moskwa közölte, hogy cseh, brit és holland laboratóriumoknak küldtek vízmintákat az Odera folyóbó.

Német források szerint Mateusz Morawiecki miniszterelnök a napokban felmentette a lengyel vízügyi hivatal, valamint a környezetvédelmi hatóság vezetőjét. A fő vád mindkét hivatali vezetővel szemben az volt, hogy rendkívül késve tették meg a katasztrófa elhárítását, illetve a lakosság tájékoztatást célzó első lépéseket.

Az első vízmintákat már július végén vették, illetve vizsgálták. A laboratóriumi eredmények szokatlanul magas oxigénértéket mutattak ki, ennek ellenére elmaradt minden figyelmeztetés a veszélyeztetettek számára. Az első figyelmeztetés több mint két héttel az első mintavételek után történt.

Ezt megelőzően ugyanakkor a lengyel infrastrukturális minisztérium államtitkára megüzente a part menti lakóknak, hogy nyugodtan fürödhetnek a folyóban. Alig néhány órával később viszont a környezetvédelmi miniszter helyettese már az üzente az embereknek, hogy

kerüljenek minden érintkezést a folyó vizével, és halat semmiképp ne fogyasszanak.

Német értékelések szerint a katasztrofális halpusztulás ugyanakkor sötét árnyékot vet a két ország közötti együttműködésre. Noha a két ország környezetvédelmi minisztere a közelmúltban találkozott, és mindketten a kialakult helyzet javítására tettek ígéretet, egyelőre semmi nem történt.

Közben Varsóban Donald Tusk, a lengyel ellenzéki Polgári Platform tömörülés vezetője bírálta a Morawiecki-kormányt, és eközben a német laboratóriumi vizsgálati eredményekre hivatkozott, amelyek higanyt mutattak ki.

A lengyel kormány, illetve a kormányhoz közel álló média azzal vádolta Tuskot, hogy a környezetvédelmi katasztrófát csupán politikai célokra használja fel. Elhangzott az a vád is, hogy

Tusk a német laboreredményekre való utalással egyidejűleg német érdekeket is szolgál.

A német környezetvédelmi miniszter ezzel szemben egy interjúban ismét élesen bírálta a lengyel hatóságokat a szükséges tájékoztatás jelentős késedelméért. A zöld párti politikus felrótta, hogy a német hatóságok túl későn kaptak tájékoztatást a Lengyelországból kiinduló katasztrófáról. Ez pedig jelentős időveszteséghez vezetett mind a károk lehetséges mérséklése, mind pedig az okok felderítése tekintetében.

Steffi Lemke utalt arra, hogy mindkét ország tagja annak az illetékes nemzetközi bizottságnak, amelyik ilyen esetekben a rendelkezésre álló csatornákon keresztül azonnali figyelmeztetést, illetve riasztást tesz közzé. A lengyel fél azonban a riasztási tervet meglehetős késéssel aktiválta – fogalmazott a német miniszter.

A vádaskodások azonban semmilyen eredményre nem vezetnek. A katasztrófán közösen kell úrrá lennünk – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×