INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

skandináv országok

svédország

norvégia

dánia

gázszállítás

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ukrajnai helyzetről Oslóban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

A biztonsági együttműködés elmélyítését szorgalmazzák az észak-európai országok

Infostart / MTI

A biztonsági és védelmi együttműködés szorosabbra fűzését szorgalmazták hétfőn az észak-európai országok miniszterelnökei oslói tanácskozásukon.

"Úgy véljük, az északi együttműködés ezekben az időkben fontosabb, mint valaha" - jelentette ki Jonas Gahr Störe norvég kormányfő az ukrajnai orosz hadműveletre utalva. Hozzátette: svéd, finn, dán és izlandi hivatali partnereivel megállapodtak abban is, hogy a külügyi és védelmi tárcavezetők szemrevételezik azon biztonságpolitikai területeket, "ahol el lehetne mélyíteni az összefogást, maximalizálva a közös érdekeket".

A találkozón megvitatták Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának folyamatát, klímavédelmi kérdéseket és az energetikai együttműködést is. A megbeszélések egy részén részt vett Olaf Scholz német kancellár is.

A német kormány már hónapok óta igyekszik szorosabb partneri viszonyt kovácsolni az észak-európai államokkal, hogy enyhítse a gázfüggőséget Oroszországtól. Június közepe óta az orosz gázszállítások csökkentek Németországba, azóta Norvégia vált Németország legfontosabb gázellátójává.

Störe kijelentette, hogy Norvégia egyelőre nem lát lehetőséget gázszállításai bővítésére Európába. "Norvégia maximális mennyiséget szállít" - hangoztatta a skandináv ország miniszterelnöke. Mint mondta, már így is csaknem tíz százalékkal növelték a kitermelést.

"Nem dönthetünk politikai szinten, hogy egyszerűen többet termelünk" - mondta Störe. Hozzátette, hogy ez egyrészt a cégek hatáskörébe tartozik, másrészt egy magasabb termeléshez újabb gázlelőhelyek feltárására lenne szükség.

A német kancellár üdvözölte Norvégia ígéretét, hogy jövőre is tartani fogja a kitermelés magas szintjét.

Szakértők reményt fűztek ahhoz, hogy Norvégia és Hollandia képes lesz nagyobb mértékben pótolni a kieső orosz gázszállításokat.

Scholz a megbeszéléseket követően esetleges újabb uniós szankciókról is beszélt Oroszország ellen. Mint mondta, európai uniós szinten vitát folytatnak az orosz turisták kitiltásáról, ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez ne tegye nehezebbé a másként gondolkodóknak Oroszország elhagyását.

"Fontos, hogy megértsük, sokan menekülnek Oroszországból is, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel" - hangsúlyozta Scholz.

Scholz Oslóból Svédországba utazott tovább, ahol kedden Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel tart megbeszélést.

Nyitókép: Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ukrajnai helyzetről Oslóban 2022. február 24-én. MTI/EPA/NTB/Heiko Junge
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018