eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Gyorsabb zuhanyzás, a szárítás kihagyása – egyebek között ezt tanácsolják a németeknek

Németország készül az X napra, azaz az esetleges teljes orosz gázblokádra. A német parlament rendkívüli tanácskozást tartott az energiabiztonság megteremtéséről, így arról is, hogy az állam miként avatkozzon be. A fő koordinátor a gazdasági és környezetvédelmi miniszter, Robert Habeck, aki az embereket a többi között felszólította arra, hogy a válsághelyzetben rövidebb ideig zuhanyozzanak.

Robert Habeck - aki egyben alkancellár is - még ezt is megengedheti magának, nem véletlen ugyanis, hogy az ország legnépszerűbb politikusa. Minisztériumában az Ukrajna elleni orosz háború kitörése óta szinte állandó rendkívüli állapot van, vezetésével sorra dolgozzák ki az intézkedéseket az energiaválság enyhítésére.

A miniszter legutóbb arra vállalkozott, hogy jó tanácsokkal szolgáljon honfitársainak, miként takarékoskodjanak otthonukban az energiával, például a zuhany használatára vonatkozóan is.

Nem véletlen, hogy Habeckhez szakértők sora csatlakozott, akik egyfajta katalógussal álltak elő az energiával való spórolás előmozdítására – írja a Tagesschau.

A többi között abból indultak ki, hogy a németek mintegy kétharmada naponta legalább egyszer zuhanyozik. Kiszámolták azt is, hogy a napi átlagos zuhanyozási idő 8-12 perc

Így a zuhanyozásra vonatkozó szakértői ajánlat az, hogy az emberek rövidebb ideig, például hét perc helyett öt percig zuhanyozzanak, és ez a háztartások számára máris 30 százalékkal kevesebb energia felhasználásával járna.

De segít az is, ha a zuhany hőmérsékletét lejjebb állítják, vagy épp az emberek hideg vízzel mosnak legalább kezet.

Több egyetemi kutatóintézet hozzákezdett egyfajta "okos zuhanyozófej" kifejlesztéséhez, ami segítene a fogyasztás csökkentésében.

A kísérlet szerint a műszakilag különlegesen felszerelt zuhanyozófej színváltozással jelezné például a felhasznált víz mennyiségét. Meghatározott színnel figyelmeztetne például arra, ha már túl sok víz használódott fel.

Felmérések szerint a német háztartások az energia 14 százalékát használják fel meleg vízre, 14,5 százalékát pedig áramra.

Az idézett szakértők szerint az árammal is lehet jócskán takarékoskodni több "otthoni" területen is.

Az áramfogyasztás több mint egynegyede a háztartásokban az információs technikai eszközök, mindenekelőtt a televízió és a laptop használatára vezethető vissza, alig megelőzve a hűtőket, illetve mélyhűtőket.

A villany, illetve világítás az áramfogyasztás 5-10 százalékába "kerül". A tanács szerint már az is sokat segítene, ha az emberek következetesen lekapcsolnák a villanyt, amikor kilépnek egy-egy helyiségből. A szakértők ugyanakkor tanácsolják LED-égők használatát a lehető legtöbb helyen.

Az elektromos eszközök esetében az energiatakarékosság érdekében érdemes elgondolkozni újak beszerzésén. Különösen a hűtőszekrények esetében, és különösen akkor, ha 20 évesnél idősebbről van szó. A mosógépek használatával kapcsolatban a szakértők kevésbé szigorúak.

Szerintük elegendő az, ha a háziasszonyok a mosási hőmérsékletet 30 fokra állítják, és lemondanak a gépi szárításról.

Az energiatakarékosság szempontjából az igazi "főnyereményt" a fűtés jelentheti. Az energiafogyasztás 70 százalékát a fűtés emészti fel.

Már az eddigi általános szokások kisebb megváltoztatásával, továbbá kisebb beruházásokkal jelentős energiatakarékosság, illetve költségcsökkentés érhető el. Az egyik legáltalánosabb tanács a fűtés alacsonyabbra állítása éjszakánként, illetve akkor, amikor a család nem tartózkodik otthon.

A szakértők még a helyes szellőztetéssel kapcsolatban is tanácsokkal szolgáltak. Így a megfelelő levegőcsere érdekében az ablakok, illetve a belső ajtók teljes megnyitásával rövid kereszthuzatokat indítványoztak.

Végezetül a szövetségi fogyasztói központ egy nagyon egyszerű megoldást is javasolt az energiával való spórolás érdekében: ennek lényege, hogy aki a főzésnél következetesen fedőt használ, a évente 20 eurót tud megspórolni.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×