eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Zöld jelzést kaptak a szénerőművek Németországban

Egyre nagyobb az aggodalom Németországban amiatt, hogy az orosz gázexport csökkenése miatt veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban. A német kormány alternatív megoldásokra törekszik, és ennek részeként született az a döntés is, hogy bővítik a szénalapú termelést. Az atomerőműveknek azonban nem kegyelmeztek.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a leállított és tartalékba helyezett szénerőművek üzemeltetőinek fel készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést. A Zöldek politikusa elismerte, hogy a szénerőművi áramtermelés felfuttatása környezetvédelmi szempontból keserű fejlemény, de ebben a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen ahhoz, hogy csökkenjen a földgázfogyasztás – fejtette ki a miniszter, aki egyben alkancellár is.

Habeckre hallgatott a német parlament, a Bundestag is, amely a klímavédelmi célkitűzésekről átmenetileg "megfeledkezve" zöld jelzést adott a szénerőművek újbóli bevetéséhez. Az intézkedésnek a képviselők határidőt szabtak, az ugyanis 2024 márciusáig maradhat érvényben.

A parlament az energiabiztonsági törvény reformjáról döntött, és ennek keretében bízta meg a kormányt azzal, hogy reagáljon az orosz gázszállítások várható további csökkenésére, valamint a még magasabb árakra.

A képviselők többsége ugyanakkor elutasította az ellenzéki CDU/CSU módosító indítványát, hogy az atomerőművek működési idejét meghosszabbítsák.

Németországban a korábbi tizenhét közül már csupán három atomerőmű működik, de az év végén ezeket is véglegesen "bezárják".

Az elfogadott "gázpótló" parlamenti határozat szerint az átmeneti időszakban azokra a szénerőművekre támaszkodnak, amelyek jelenleg csak korlátozottan működnek, illetve azokra is, amelyek a teljes leállítás előtt vagy "tartalékállományban" vannak.

A német hatóságok attól tartanak, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken. Július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása. A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem lehet tudni, hogy mi történik utána – jelentette ki mind a gazdasági miniszter, mind a német közüzemi hálózati felügyelet vezetője.

Robert Habeck szerint komoly annak veszélye, hogy Oroszország politikai okokból zsarolni kívánja Németországot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×