eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem föld alatti labirintusában 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Volodimir Zelenszkij: 2500 kilométer hosszú a front – a háború hírei kedden

Oroszország betekintést engedett abba, mi történik most az elfoglalt mariupoli acélműben. Folyamatosan bővülő hírfolyam az ukrajnai háborúról. (Nyitóképünkön orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem föld alatti labirintusában 2022. június 13-án.)

2022.06.14. 21:36

Ursula von der Leyen szerint Izrael is segít megszabadulni az orosz energiafüggőségtől

Két, még csak tervben lévő hálózatról beszélt.

2022.06.14. 20:45

Brit újságírókat is szankcionált Moszkva

Az orosz külügyminisztérium 29 brit újságírót és húsz, a brit hadiiparral kapcsolatban álló személyt tett kedden szankciós listára, megtiltva számukra a belépést Oroszországba. A tárca szerint a médiából szankcionált érintettek - köztük a The Independent, a The Times, a The Daily Telegraph, és a The Guardian főszerkesztője, valamint a BBC több vezetője és munkatársa - az ukrajnai és Donyec-medencei eseményekről hamis és egyoldalú információk és értékelések terjesztésével hozzájárultak a ruszofóbia felszításához a brit társadalomban.

A védelmi komplexumhoz kapcsolódó kitiltott személyek között sorolta fel a moszkvai külügyminisztérium közleménye Jeremy Mark Quin védelmi miniszterhelyettest, Leo Dochertyt, a védelmi tárca parlamenti államtitkárát, Benjamin John Keyt, a haditengerészet, Michael Wigstont, a légierő és Charles Richard Sticklandet, a fegyveres erők közös műveleteinek parancsnokát, valamint több hadiipari vállalat vezetőjét. Az indoklás szerint az érintett brit állampolgárok részt vettek az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokról szóló döntések meghozatalában, amelyeket "a helyi büntetőosztagosok és náci alakulatok civilek megölésére és a polgári infrastruktúra lerombolására használnak".

Moszkva már korábban kitiltotta a brit miniszterelnököt és a kormány több tagját, valamint számos honatyát. (MTI)

2022.06.14. 20:44

Orosz és fehérorosz indulás a US Openen

Semleges zászló alatt indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők az idény utolsó Grand Slam-tornáján, a US Openen. A szervezők kedden jelentették be, hogy az augusztus 29. és szeptember 11. közötti viadalon ott lehetnek az orosz és fehérorosz játékosok, de nem használhatják zászlajukat.

A február 24-én kezdődött orosz-ukrán háború miatt az orosz és fehérorosz sportolókat több sportágban eltiltották, vagy csak semleges színekben szerepelhetnek. Wimbledonban például az angol szervezők nem engedélyezték indulásukat, a tornán viszont nem osztanak világranglistapontokat. (MTI)

2022.06.14. 20:04

Elemzők: kanyarban előztünk, csak szembe jött valaki

Töretlenül zajlott a gazdaság helyreállása a Covid-válságból az esztendő első negyedévéig; ez a folyamat azonban most megbicsaklik – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

2022.06.14. 18:37

EBRD-hitelt kap a Naftohaz ukrán gázipari vállalat

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 300 millió euróig terjedő hitellel támogatja az ukrán Naftohaz földgázipari vállalatot az orosz invázió okozta ellátási kiesés ellensúlyozására. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet keddi ismertetése szerint a Naftohaz az első 50 millió eurós folyósítási részletet sürgősségi földgázvásárlásokra használhatja.

Az EBRD szerint e sürgősségi vásárlások elengedhetetlenek ahhoz, hogy fel lehessen készíteni az ukrajnai földgázhálózatot a következő fűtési szezonra.

A bank tájékoztatása szerint

a Naftohaz összesen egymilliárd euró finanszírozás felhajtását tervezi egymilliárd köbméterig terjedő mennyiségű földgáz beszerzésére.

Ez kritikus fontosságú annak biztosítására, hogy őszig elegendő földgáz legyen a rendszerben, és annak elősegítésére is, hogy hozzáférhessenek az alapvető szolgáltatásokhoz mindazok, akiknek megélhetését és gazdasági biztonságát az Oroszország által indított háború veszélyezteti - hangsúlyozta keddi londoni tájékoztatásában az EBRD.

A 300 millió eurós hitelkeret része annak az egymilliárd eurós finanszírozási csomagnak, amelyet az EBRD az idén az ukrán reálgazdaság megsegítésére kíván fordítani, adományozók és más partnerek bevonásával.

Az EBRD keddi tájékoztatása szerint a bank folytatja azt a támogatási programot is, amelynek célja az ukrán földgázpiac szorosabb integrációja az Európai Unióhoz. Ennek egyik hangsúlyos eleme, hogy a Naftohaz versenypiaci beszerzési mechanizmuson keresztül földgázt szerezhet be európai uniós székhelyű kereskedőcégektől. (MTI)

2022.06.14. 18:04

Nagy Márton az inflációról: nyitottak vagyunk, ennek most látjuk kárát

Az inflációs várakozások felfelé, a növekedési kilátások viszont lefelé mutatnak: ez a kombináció toxikus együttállás a gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

2022.06.14. 17:53

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában, Kárpátalján is

Az orosz kézben lévő Herszon megye és a Krím-félsziget kivételével az ország egész területét érinti az intézkedés - jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál.

2022.06.14. 17:05

Ruszin-Szendi Romulusz: új katonai együttműködésbe kezdtek a V4-ek

Debrecenben találkoztak a visegrádi csoport vezérkari főnökei. A tanácskozás egyik fő témája az orosz–ukrán háború volt.

2022.06.14. 16:54

A mariupoli megoldást javasolták az oroszok a Szeverodonyeckben körülzártaknak

A "Luhanszki Népköztársaság" egyik utolsó, még ukrán kézen lévő városának birtoklásáért májusban kezdődtek meg a harcok. Az oroszok célként nevezték meg a zaporizzsjai régió egészének "felszabadítását". Hátba lövésekről beszélt egy orosz altábornagy.

2022.06.14. 15:36

Belehúzott az olajeladásba Oroszország, Magyarország többet vásárol

Növelte olajtermelését is Oroszország június első felében.

2022.06.14. 15:24

Az oroszok jócskán megvágják a Németországba küldött gáz mennyiségét

Ez ráadásnak azért is gond, mert Ukrajna áprilisban egyharmadával csökkentette a területén Európába áthaladó orosz gázszállítás mennyiségét.

2022.06.14. 14:42

Ferenc pápa: nem szabad "a jó és a rossz" összecsapására leegyszerűsíteni a háborút

A katolikus egyházfő a támadás előtt hónapokkal találkozott egy általa meg nem nevezett vezetővel, aki a háború veszélyére figyelmeztette.

2022.06.14. 13:48

Volodimir Zelenszkij: Németországnak döntenie kell

Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a háborúban Németország Ukrajnát támogatja – üzente Olaf Scholz német kancellárnak az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint nem lehet azzal próbálkozni, hogy egyenlőségjelet tegyenek az Ukrajnához és Oroszországhoz fűződő kapcsolatok közé.

2022.06.14. 12:22

Elengedtek egy orosz kötődésű tankert a görög hatóságok

Elengedték a görög hatóságok az áprilisban lefoglalt, Oroszországban bejegyzett és eredetileg iráni olajat szállító tartályhajót a síita állam kikötői felügyeletének bejelentése szerint. A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség által idézett közleményben arról tájékoztattak, hogy a hajó rakománya a görög bíróság múlt heti döntése értelmében vissza fog kerülni a tulajdonosához.

A görög hatóságok az európai uniós szankciók keretében foglalták le a 19 fős orosz legénységgel hajózó Pegas néven bejegyzett, majd Lanára átkeresztelt tartályhajót Évia közelében. Mivel a Pegas egyike volt annak az öt hajónak, amelyekre vonatkoztak a február 22-én az orosz védelmi ágazat számára létfontosságú Promszvjazbankra kivetett amerikai szankciók, az Egyesült Államok elkobozta a hajó 115 ezer tonnás iráni kőolajszállítmányát.

A görög bíróság viszont június 9-én hatályon kívül helyezte a rakomány átadását engedélyező döntést. Az iráni Forradalmi Gárda május végén bejelentette, hogy válaszul lefoglaltak két görög olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben azzal az indokkal, hogy a görögök is ellopták Irán olaját, és Teherán "csak azt vette vissza". (MTI)

2022.06.14. 11:42

Hadkötelezettség helyett kötelező szociális szolgálatot javasol a fiatalok számára a német államfő

A kötelező katonai szolgálatot már több évvel ezelőtt eltörölték Németországban. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök most viszont azt indítványozta, hogy ehelyett vezessenek be egyfajta szociális kötelező szolgálatot a fiatalok számára.

2022.06.14. 10:48

Német miniszter az élelmiszer-drágulásról: nincs megállás

Az ukrajnai háború miatt. Cem Özdemir átmenetileg nulla százalékra vinné le egyes gyümölcsök és zöldségek, mindenekelőtt a hüvelyesek áfáját.

2022.06.14. 09:44

Sem evakuációra, sem utánpótlásra nincs többé remény: Szeverodonyeck minden hídját lerombolták

Ezzel gyakorlatilag elvágták a külvilágtól a kelet-ukrajnai várost, Szerhij Hajdaj helyi kormányzó szerint lehetetlenné vált, hogy a civilek kijussanak onnan.

2022.06.14. 08:36

Több mint 10 ezren érkeztek Ukrajna felől hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5515 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5125-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 958 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Vonattal 211 ember, köztük 86 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn. (MTI)

2022.06.14. 08:28

NATO-bővítés: sajátos kötéltáncba kezdett a főtitkár

Jens Stoltenberg egyfelől legitimnek nevezte Törökország Svédország és Finnország felvételével kapcsolatos aggályait, másfelől azzal nyugtatta az északiakat, hogy fontos a NATO-nak a biztonságuk.

2022.06.14. 06:58

Többet költ a világ atomfegyvereire a korábbinál

Kilenc százalékkal fordítottak több pénzt az atomhatalmak nukleáris fegyvereikre tavaly, mint előtte.

2022.06.14. 06:25

Aknamentesítés és erős Zelenszkij-üzenet - ez most a helyzet Mariupolban

Az oroszok javában készülnek rá, hogy beindítsák a forgalmat a kikötőben.

2022.06.14. 06:13

A donyecki vezető orosz erősítést kért a városok ukrán lövetése miatt

További szövetséges, elsősorban orosz erőket kell bevetni amiatt, hogy az ukrán fegyveres erők egyre intenzívebben lövik Donyecket és a szakadár területek más városait - közölte Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője hétfő esti Telegram-bejegyzésében.

2022.06.14. 06:00

Áremelkedés: újabb alapvető élelmiszer ára van rekord magasságban

A világ élelmezésében is jelentős szerepet játszik, számos intézkedés drágította. Hamarosan a beszerzése is gondot jelenthet a FAO szerint.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×