eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a Kultarantában, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én.
Nyitókép: Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

NATO-bővítés: sajátos kötéltáncba kezdett a főtitkár

Jens Stoltenberg egyfelől legitimnek nevezte Törökország Svédország és Finnország felvételével kapcsolatos aggályait, másfelől azzal nyugtatta az északiakat, hogy fontos a NATO-nak a biztonságuk.

Azután, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója semlegessége feladására késztette Finnországot és Svédországot, a szövetség leginkább atlantista tagjait feldühítette, hogy Törökország megpróbál gátat szabni a két ország felvételének.

Most meglepő módon Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta azt, hogy Ankara aggályai „legitimek”. „Ezek jogos aggodalmak. A terrorizmusról, a fegyverexportról van szó” – mondta a NATO-főtitkár a finn elnökkel, Sauli Niniistoval tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy

egyetlen NATO-szövetséges sem szenvedett el több terrortámadást, mint Törökország"

– mondta, Türkiye néven említve Törökországot, amivel Recep Tayyip Erdogan török elnök kedvére tett.

Mivel a török ellenkezés valamennyire aláásta az Oroszországgal szembeni NATO-egységet, a hirtelen jött kedveskedés Ankara felé különösen szembetűnő. Stoltenberg kulcsfontosságú fekete-tengeri szövetségesnek nevezte a törököket, akik támogatást nyújtottak Ukrajnának (drónjaikat valóban nagy becsben tartja az ukrán hadsereg). Viszont

Kijev azzal is megvádolta a közvetíteni próbáló Ankarát, hogy az oroszok által elrabolt ukrán búzát vásárolt.

És, miközben nemrég még sokan úgy tartották, hogy Finnország és Svédország pár hónapon belül NATO-tag lesz, a szövetség főtitkára most arról beszélt: „soha nem volt” határidő a felvételükre.

Erdogant különösen Svédország irritálja, mert az ottani parlamentben korábban hat kurd származású törvényhozó is ült. Most pedig egy radikális, kurd képviselő jelenti gyakran a mérleg nyelvét a kormány számára.

Az iráni száramazású Amineh Kakabaveh egykor kurd pesmerga harcos volt, aztán a skandináv országba menekült. Cselédként kezdte, de szociológus lett – és marxista beállítottságú parlamenti képviselő. Most, hogy a kormány az ő szavazatától függ, kibokszolta magának, hogy Svédország azoknak a szíriai kurd csoportoknak nyújtson támogatást, akiket Ankara terroristának tart, és hogy fenntartsa a Törökország elleni fegyverembargót.

Közben pedig emlékeztetett rá, hogy hamarosan a költségvetést is el kell fogadtatnia a kormánynak – minden bizonnyal az ő szavazatára is szükség lesz.

Közben Stoltenberg Finnország után a svéd miniszterelnökhöz látogatott. Itt arról győzködte a közvéleményt és Magdalena Andersson miniszterelnököt, hogy „a NATO-nak fontos Finnország és Svédország biztonsága”. Elmondta: reméli, hogy a két ország felvételével erősödik az északi és a balti védelmi együttműködés, de azt is:

reméli, hogy az új svéd fegyverexport-törvények tükrözik majd Stockholm jövőbeli státuszát és új kötelezettségeit a NATO-szövetségesek felé.

Lehet, hogy Törökországra utalt?

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×