eur:
394.06
usd:
370.92
bux:
67407.86
2024. április 15. hétfő Anasztázia, Tas
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok külügyminisztereinek az ukrán válságról folytatott tanácskozása után Brüsszelben 2022. február 22-én. Von der Leyen bejelentette, hogy az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, amelynek értelmében megtiltják a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzák Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron

Ursula von der Leyen szerint Izrael is segít megszabadulni az orosz energiafüggőségtől

Két, még csak tervben lévő hálózatról beszélt.

Az Izraelben tárgyaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Izrael segít majd megszabadulni az orosz energiafüggőségtől - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja kedden.

"A Kreml arra használta függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, hogy megzsaroljon minket" - állította, amikor átvette a Ben-Gurion Egyetem díszdoktori címét Beer Sheván, kedden.

"Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította gázszállítását Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul Ukrajnának nyújtott támogatásunkért" - jelentette ki.

Az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy kétféleképpen tervezi a kooperációt Izraellel.

  • Egyrészt az EuroAsia Interconnector, a világ leghosszabb és legmélyebb víz alatti elektromos tápkábelének lefektetésével, amely Cipruson és Görögországon keresztül köti majd össze Izraelt az EU elektromos hálózatával,
  • másrészt az EastMed gázvezetékkel, a világ leghosszabb, szintén Izraeltől Ciprusig és Görögországig tartó gázvezetékével. Eddig egyik vezeték építése sem kezdődött meg, noha az EuroAsia Interconnector már rendelkezik uniós támogatással.

Az izraeli földgáz Európába jutása azonban számos kihívást rejt, és hosszú távú infrastrukturális beruházásokra lenne szükség hozzá. Mivel nincs csővezeték, amely összekötné a tengeri gázmezőket Európával, az egyik lehetőség egyelőre az lenne, hogy a földgázt Egyiptomba szállítsák, ahol cseppfolyósítanák, hogy hajóval exportálhassák Európába. Másik lehetséges forgatókönyv a Törökországba tartó vezeték megépítése lehetne, s a harmadik opció az EastMed-projekt. A szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki ennek az utóbbi vezetéknek a magas költségei és életképességének kérdőjelei miatt.

"Izrael és Európa természetes partnerek a demokratikus értékeik és a közös múltjuk miatt" - emelte ki Ursula von der Leyen a Ben-Gurion Egyetemen mondott beszédében a The Times of Israel című hírportál tudósítása szerint.

"Európa és Izrael barátok és szövetségesek, mert Európa története a zsidó nép története" - tette hozzá. "A legerősebb kötelék, amelyen osztozunk, a demokráciába és a demokratikus értékekbe vetett hitünk" - hangsúlyozta, s méltatta Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion örökségét és jövőképét. Elmesélte, hogy fiatal lányként Golda Meir, Izrael 1969 és 1974 közötti miniszterelnöke is hatással volt rá.

Von der Leyen az ukrajnai orosz inváziót a demokrácia elleni támadásként ábrázolta, és dicsérte Izrael humanitárius segítségét Ukrajnának.

Ezen a héten szintén Jeruzsálemben tartózkodik Mario Draghi olasz miniszterelnök, s ő is energiaügyekről tárgyalt Naftali Bennett miniszterelnökkel. "Európának gyorsan szüksége van energiára, Izraelnek pedig van földgáza a tengeri földgáz-lelőhelyein" - mondta Bennett. "Ez jó hír Izrael, Olaszország és Európa számára" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×