INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

oroszország

ukrajna

északi áramlat

balti-tenger

gázvezeték

gázszállítás

siemens

karbantartás

németország

Blue pipes going to oil refinery

Az oroszok jócskán megvágják a Németországba küldött gáz mennyiségét

Infostart / MTI

A Gazprom 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét.

Az orosz állami vállalat indoklása szerint egy gázkompresszor-egység nem érkezett vissza határidőre a Siemens által végzett javításból. Emiatt mostantól legfeljebb 100 millió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség mintegy 60 százaléka.

Frissítés: a Siemens Energy később bejelentette, hogy az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt nem tudta visszaadni az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetőjének a Kanadában jelenleg felújítás alatt álló gázturbinát. "A Kanada által bevezetett szankciók miatt a Siemens Energy jelenleg nem tudja leszállítani a felújított gázturbinákat a megrendelőnek" - közölte a vállalat. Hozzátették, hogy erről tájékoztatták a kanadai és a német kormányt, és dolgoznak egy életképes megoldáson.

  • Németország számára az Északi Áramlat-1 az orosz gáz fő szállítóvezetéke.
  • Az Északi Áramlat-2 gázvezeték elkészült ugyan, de Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt még nem helyezték üzembe.
  • A Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországba vezető Jamal-Európa gázvezeték pedig december óta nyugatról keletre, Németországból Lengyelországba szállít gázt.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja is jelentősen csökkent. Ukrajna az elmúlt hónapban felfüggesztette a két tranzitpont egyikén a gázszállításokat, egyharmadával csökkentve így a területén Európába áthaladó orosz gázszállításokat.

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat-1 gázvezeték a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. Az üzemeltető vállalat szerint 2021-ben 59,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Oroszországból Európába a vezetéken keresztül. Tavaly év végéig összesen több mint 441 milliárd köbmétert exportáltak a vezeték üzembe helyezése óta.

Nyitókép: wenbin/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018