eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédet mond, miután a 736 fős parlament és az annak tagjaival megegyező létszámú tartományi képviselők újraválasztották a szövetségi gyűlésben Berlinben 2022. február 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Hadkötelezettség helyett kötelező szociális szolgálatot javasol a fiatalok számára a német államfő

A kötelező katonai szolgálatot már több évvel ezelőtt eltörölték Németországban. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök most viszont azt indítványozta, hogy ehelyett vezessenek be egyfajta szociális kötelező szolgálatot a fiatalok számára. Az államfő legfőbb érve az, hogy mindez erősítené a társadalmi összetartást, amire ma nagy szükség lenne.

A nagy népszerűségnek örvendő Steinmeier szerint jót tenne az országnak, ha a fiatal nők, illetve férfiak egy bizonyos ideig a társadalom szolgálatába állnának. Az államfő hangsúlyozta, hogy az általa javasolt szociális kötelező szolgálatot nem a német hadseregben, a Bundeswehrben kellene teljesíteni, hanem véleménye szerint például az idősek otthonában, a fogyatékossággal élők intézeteiben, vagy épp hajléktalanszállásokon.

Az elnök elismerte, hogy ennek bevezetése nem ígérkezik könnyűnek, azt azonban mindenképp időszerűnek tartotta, hogy a javaslatról vitát kezdjenek.

Frank-Walter Steinmeier - aki februárban kezdte meg második ötéves elnöki ciklusát - nyitva hagyta azt is, hogy egy ilyen szolgálat mennyi időre szólna.

Szavai szerint az időtartamot nem években kellene mérni.

A fontos az, hogy szélesedjen a fiatalok látóköre, különböző látásmódokat megismerjenek. A kötelező szociális szolgálattal erősíthető lenne a demokrácia és a társadalmi összetartás - hangsúlyozta a német államfő.

"Éppen most, egy olyan időszakban, amikor csökken a más életforma, illetve az eltérő vélemények iránti megértés, egy ilyen kötelező szociális tevékenység különösen értékes lehetne" - fogalmazott.

A fiatalok egészen más embereket ismerhetnének meg, és segíthetnének az olyan állampolgárokon, akik egyfajta kényszerhelyzetbe kerültek. Ez hozzájárulna az előítéletek megszüntetéséhez és a közösségi szellem erősítéséhez - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzi a 2011-ben 55 év után megszüntetett általános adókötelezettség újbóli bevezetését.

Utalt arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnt, a Bundeswehr ma már teljesen más struktúrákkal rendelkezik.

"Ezért óvok attól, hogy a hadkötelezettséggel kapcsolatos korábbi vitát ismét napirendre tűzzék"

- jelentette ki az elnök. Ezzel arra utalt, hogy az Ukrajna elleni indított orosz háború ismét vitát váltott ki egy olyan általános kötelezettség bevezetéséről, amely egyesítené a hadkötelezettséget és a szociális szolgálatot.

A vitát a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, és a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU egyes politikusai kezdeményezték.

Steinmeier javaslata kormánykörökben vegyes fogadtatásra talált.

A leghatározottabban a zöldpárti családügyi miniszter, Lisa Paus ellenezte azt.

A miniszter úgy vélte, hogy egy ilyen szociális kötelező szolgálat beavatkozást jelentene a fiatalok személyes szabadságába.

A koronavírus-járvány következtében a fiatalok amúgy is különösen sokat szenvedtek, de ennek ellenére szolidaritást tanúsítottak az idősebbek iránt. Ezért továbbra is biztosítanunk kell számukra az egyéni döntés szabadságát - fogalmazott.

A miniszter utalt arra, hogy a különféle önkéntes szolgálatok rendkívül népszerűek a fiatalok körében.

"Sok fiatal él ezekkel az ajánlatokkal, és főképp szociális vagy ökológiai téren vállal munkát" - jelentette ki, hozzátéve, hogy számukra ez egyfajta "személyes gazdagodás", a társadalom számára ugyanakkor fontos támogatás.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×