eur:
388.81
usd:
360.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Repülőgépgyár orosz tüzérségi támadásban megrongálódott épületei a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Keleti áttörésre készül az orosz hadsereg – a háború hírei percről percre

Az ukrán elnök szerint mindenki számára egyértelmű Oroszország stratégiai veresége. Egy nap alatt 11 ezer menekült érkezett Magyarországra. A 79. napja zajló háború eseményei percről percre.

2022.05.13. 22:48

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége felfüggesztette az orosz TASZSZ tagságát

A szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei "rendkívül nehezek" lesznek.

2022.05.13. 22:48

Orosz katonák, akik nem hajlandók harcolni Ukrajnában

Mivel technikailag nincs szó háborúról az orosz álláspont szerint, nem sokat tehetnek a tisztek azokkal a katonákkal, akik nem hajlandók folytatni a harcot.

2022.05.13. 16:42

Moszkva román és bolgár diplomatákat utasított ki

Moszkva Bukarest és Szófia hasonló intézkedéseire válaszul kiutasította a román nagykövetség tíz és a bolgár diplomáciai misszió egy munkatársát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. Pénteken mindkét ország nagykövetét bekérették az orosz diplomáciai tárcához. A román misszióvezetőnek átadott jegyzék tíz nemkívánatos személynek nyilvánított külügyi alkalmazott nevét tartalmazta. A külügyminisztérium rámutatott, hogy az intézkedés válasz volt Románia április 5-i döntésére, amely tíz orosz diplomata kiutasításáról szólt. "Az orosz fél határozottan elutasítja a román fél arra irányuló alaptalan kísérleteit, hogy Oroszországot ukrajnai háborús bűncselekményekkel vádolja meg, és elítéli Bukarest politikáját, amely a nacionalista zászlóaljak által a civilek ellen elkövetett atrocitások szépítésére, valamint a kijevi rezsimnek történő fegyver- és felszerelés-szállításra, egyéb segítségre irányul" - állt a minisztérium közleményében. A román hatóságok április 5-én a bukaresti orosz nagykövetség tíz alkalmazottját utasították ki. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta akkor, hogy Moszkva ezt a lépést az Egyesült Államok és szövetségesei által az ukrajnai orosz "különleges hadművelet" lejáratására irányuló kampány részének tekinti.

2022.05.13. 16:39

Az olasz sajtó szerint Oroszország nyerte az Európával vívott gázháborút

A gázért folytatott harcot Vlagyimir Putyin orosz elnök nyerte, mivel az európai felvásárlók mindegyike rubelben fizet, köztük Olaszország is - írta a Libero című jobboldali olasz napilap pénteken Mario Draghi kormányfő kijelentését kommentálva, miszerint a rubeles fizetés nem sérti a szankciókat. A Libero úgy vélte: az Európai Unió búcsút mondhat a szankcióknak, mivel azokat a tagállamok "megkerülték". Európa folyamatos bejelentései ellenére "mindenki rubelben fizet. (...) Oroszország nyerte a gázért folytatott háborút" - írta a jobboldali napilap. Az olasz sajtó figyelmét nem kerülte el Mario Draghi szerdai nyilatkozata, amelyben - Joe Biden amerikai elnökkel tartott washingtoni találkozója után - az olasz kormányfő kijelentette, hogy az oroszországi gázszállítmányok rubelben történő kifizetése nem sérti a szankciókat. A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy május 9-től az Ausztrián keresztül Olaszországba érkező gázvezeték nyomása csökkent. Ezen a vonalon jut be az Olaszország által vásárolt orosz gáz egyharmada. A La Repubblica hozzátette, hogy a gázcsapok elzárása "adagolás" bevezetését jelentheti egész Európában.

2022.05.13. 16:30

Migrációkutató: az ukrajnai háború miatt már mozgolódik Afrika is

Az ukrajnai háború miatti élelmiszer-ellátási nehézségek miatt nő a migrációs kockázat Afrikából – mondta az InfoRádiónak Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója.

2022.05.13. 15:28

Két dologról egyeztetett Vlagyimir Putyin a német kancellárral

A telefonbeszélgetés tartalmáról egyelőre Moszkva összefoglalója került nyilvánosságra.

2022.05.13. 15:17

Brüsszel nem áll el az olajembargó tervétől

Kitartanak a hatodik szankciós csomag eredeti terve mellett.

2022.05.13. 14:29

Új szintre lépett az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai tevékenysége

Immár Kijevben is van segélyközpont egy finn kapcsolat kihasználásával.

2022.05.13. 14:00

Mégsem indult a Gránit Bank a Sberbankra kiírt pályázaton

A nemrég Tiborcz István tulajdonába kerülő Gránit Banknak nem érte volna meg új üzletágat építeni a Sberbank hitelállományának estleges megszerzése esetén.

2022.05.13. 13:55

Parkolópályára teheti az unió az orosz olajembargót

Brüsszelben fontolóra vették, hogy az Oroszországgal szemben kidolgozott hatodik szankciós csomagból a magyar tiltakozás hatására az orosz olajszállítások tilalmát átmenetileg kivegyék.

2022.05.13. 13:50

Svéd jelentés: Stockholm NATO-csatlakozásával konfliktusokat lehetne megelőzni

Svédország NATO-csatlakozásával csökkenne a katonai konfliktusok kockázata, és ebből adódóan válságokat lehetne megelőzni Észak-Európában - jelentette ki pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter újságírók előtt a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos parlamenti jelentés bemutatásának alkalmából.

2022.05.13. 13:49

Oroszország és Kína nélkül tartottak Covid-csúcsot

A második globális Covid-csúcstalálkozó résztvevői ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem lendületét, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felkészüljenek az esetleges jövőbeli járványokra. Helyi idő szerint csütörtökön tett amerikai bejelentés szerint további 3 milliárd dollárral támogatják majd a vírus ellenzi harcot.

2022.05.13. 13:45

Intenzívebbé válhatnak az Azovsztal elleni támadások

Az EU újabb jelentős katonai segély nyújt Kijevnek. A G7-ek külügyminiszterei Németországban egyeztetnek.

2022.05.13. 13:40

Elővette a Jamal "gázpisztolyt" Oroszország

Lengyelország és Németország felé nem szállít a Gazprom. Mindhárom érintett reagált.

2022.05.13. 13:39

A németek többsége az ukránokat támogatja

A németek csaknem kétharmada tart attól, hogy hazájuk belesodródik Oroszország Ukrajna ellen indított háborújába, a többség azonban úgy véli, hogy a kormánynak a veszély ellenére nem szabad visszafognia magát a Kijevnek nyújtott támogatásban - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német állampolgárok 63 százaléka aggódik amiatt, hogy Németország belesodródhat a háborúba. A nőknél csaknem háromnegyedes, 73 százalékos ez az arány, a férfiaknál jóval kisebb, 51 százalék.

A németek csupán 38 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy "A kormánynak visszafogottabban kellene támogatnia Ukrajnát, nehogy minket is megtámadjanak", és 55 százalék elutasítja ezt a hozzáállást. A támogatás visszafogását sürgetők aránya a főleg az ország keleti részén, a volt NDK területén népszerű AfD szavazóinak körében a legmagasabb, 77 százalék, és a Zöldek táborában a legalacsonyabb, 17 százalék - mutatta ki az ARD felméréseit készítő infratest dimap közvélemény-kutató társaság (MTI).

2022.05.13. 13:31

Brit jelentés: az ukránok visszaverték az oroszokat a Donyec folyónál

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők sikeresen megakadályozták az orosz csapatok átkelési kísérletét a Donyec folyón. Az ukrán tüzérség szétlőtte a folyón kiépített pontonhidat, és az oroszok „jelentős mennyiségű páncélozott manőverező elemét vesztették el legalább egy zászlóaljharccsoportnak” – írja a Sky News. A jelentés szerint a folyón való átkelés rendkívül kockázatos, és azt mutatja, milyen nyomás nehezedik az orosz parancsnokokra. Az orosz erőknek nem sikerült jelentős előrelépést elérniük a harcokban, annak ellenére sem, hogy ide összpontosították erőiket, miután Kijev és Csernyihiv környékéről kivonták és átcsoportosították az egységeket (Sky News, Index).

2022.05.13. 12:58

Csúcson az orosz külkereskedelmi mérleg

Az szankciók miatt importja bezuhant, legfontosabb termékeit, azaz a kőolajat és a földgázt egyelőre továbbra is exportálhatja Oroszország, így napi egymilliárd dollárosra becsült bevétele révén rekordtöbbletet mutat az orosz külkereskedelmi mérleg. Kína Oroszországba irányuló exportja áprilisban negyedével csökkent az előző év azonos időszakához képest, miközben importja 56 százalékkal nőtt az adott hónapra. Németország exportja Oroszország felé 60 százalékkal eset, viszont csak 3 százalékkal kevesebbet importált onnan, mint tavaly áprilisban. A számok a két legnagyobb kereskedelmi parter révén már világosa mutatják, milyen többletet mutathat így fel Oroszország. Az Ecomomist összegzése szerint Oroszország 44 százalékkal kevesebbet importál a háború kezdete óta, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben exportja 8 százalékkal nőtt. (Ez nem mennyiségi növekedést jelent, hanem azt, hogy az energiahordozók árának felugrásának révén kevesebb terméket exportálva is nőttek a bevételek. (Telex, Ecomomist)

2022.05.13. 12:00

Megkezdődik az első háborús bűnös per Kijevben

Egy 21 éves katona lesz az első orosz, akit háborús bűnökért bíróság elé állítanak az ukrán fővárosban. Vadim Shishimarint azzal vádolják, hogy meggyilkolt egy 62 éves férfit a Szumi régióban. Az ukrán ügyészség szerint az orosz katona február 28-án lelőtt egy fegyvertelen kerékpárózó civilt. A hivatalos dokumentumok szerint Vadim Shishimarin arra kapott parancsot, hogy ölje meg za idős embert, nehogy feljelentse őket az ukrán hadseregnél. Az ügyészek és az SBU nyomozói elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze a háborús törvények és szokások megsértésében, valamint előre megfontolt gyilkosságban való részvételére” – nyilatkozta Irina Venediktova ukrán főügyész a Facebookon. Ha bűnösnek találják Shishimarint, tíz évtől életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. (CNN)

2022.05.13. 11:35

Újabb 500 millió euró támogatná az EU az ukrán fegyverkezést

Az EU további 500 millió eurót kíván biztosítani az ukrán fegyveres erők fegyvereinek és felszereléseinek szállítására. Ezt Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője jelentette be pénteken a G7-ek külügyminiszteri találkozóján. Ezzel a lépéssel kétmilliárd euróra nőne az Ukrajnának nyújtott katonai segély. Az első csomagot már február végén jóváhagyták, a következő hónapokban pedig további kettőt. Az uniós információk szerint a pénzből egyéni védőeszközöket, üzemanyagot, de védelmi célú fegyvereket is finanszíroznak. A további 500 millió euróval most új lendületet kellene adni – mondta Borrell. A pénzt nehézfegyverekre kell költeni. (Spiegel)

2022.05.13. 11:32

Ukrán oljafinomítót lőttek szét az oroszok

Nagypontosságú, nagyhatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentést ismertetve. A Dnyeper-menti Kremencsuk olajfinomítóját április 26-án már támadták az orosz erők nagyhatótávolságú rakétákkal. A létesítmény, amely sajtójelentések szerint Ukrajna egyetlen üzemképes olajfinomítója, egyebek között a Mikolajiv környékén állomásozó ukrán csapatokat látta el üzemanyaggal.

2022.05.13. 10:00

Gyarmati István diplomata, biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok most majd elkezdik a "szokásos fenyegetést", de nem kell azt komolyan venni. Mindenesetre Vlagyimir Putyinnak sikerült megint kiprovokálnia valamit, amitől félt: közel hozta a NATO-t.

2022.05.13. 08:22

Áttörésre készülnek az oroszok

Az orosz hadsereg jelentős erőfeszítést tesz annak érdekében Izjum és Szeverodonyeck városa körül, hogy megpróbáljon áttörni Ukrajna keleti régiói felé - közölte elemzésében a brit védelmi minisztérium. Az oroszok az ukrán csapatokat megpróbálják körülvenni.

A jelentés szerint az ukrán erők megakadályoztak egy orosz folyami átkelési kísérletet a Donbászban. (BBC)

2022.05.13. 08:17

Zelenszkij: nyilvánvaló az oroszok stratégia veresége

Volodomir Zelenszkij beszédében azt mondta, hogy Oroszország stratégiai veresége nyilvánvaló mindenki számára, csak Moszkvának nincs bátorsága ezt belátni. Gyávának nevezte az orosz erőket, amiért megpróbálja elrejteni az igazságot a támadások mögé.

Az ukrán elnök elmondta azt is, hogy az oroszok eddig 570 egészségügyi intézményt és 101 kórházat semmisítettek meg. (BBC)

2022.05.13. 08:04

Kazettás lőszereket vethettek be

Az ukrán főügyészség szerint kazettás lőszereket lőtt ki az orosz hadsereg a keleti országrészben fekvő Dnyipropetrovszk megyében lévő Velika Kosztromka falura. Egy civil meghalt, többen megsérültek és megsemmisült egy energetikai infrastrukturális létesítmény (MTI)

2022.05.13. 07:30

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából egy nap alatt

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5670 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5777-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 463 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 305 ember, köztük 89 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatták.

2022.05.13. 07:10

A Publicus szerint csökkent azok száma, akik a háborút indító Oroszországot tartják agresszornak

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×