eur:
393.48
usd:
368.49
bux:
66043.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Mégsem indult a Gránit Bank a Sberbankra kiírt pályázaton

A Gránit Banknak nem érte volna meg új üzletágat építeni a Sberbank hitelállományának estleges megszerzése esetén.

A jelentkezések értékelése előtti utolsó pillanatban visszalépett a nemrég Tiborcz István cégének többségi tulajdonába kerülő Gránit Bank a bedőlt magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól – értesült a hvg.hu. Információik szerint végül a multi jellegű nagybankok maradnak versenyben a Sberbank különféle ügyfélállományaiért, az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit.

Beszámolnak arról, hogy a magyar Sberbankot is tulajdonló bécsi holding életképes részeit eladták, az MNB tájékoztatása szerint a pénzből elvben jut a magyar Sberbanknak is, de ez még nem teljesen biztos.

A magyar leány azért ment csődbe, mert a lap információi szerint közel százmilliárdnyi betétet tartott az anyavállalatnál. Az Ausztriában bejegyzett Sberbank Europe AG végelszámolását még az orosz–ukrán háború első napjaiban rendelte el az európai szanálási hatóság. Ez után vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét is és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolást.

A végelszámoló PSFN Kft. a magyar Sberbank hitelállományának eladásából is pénzt vár – az érdeklődők múlt péntekig pályázhattak erre. Az Országos Betétbiztosítási Alap közel 150 milliárd forintból kártalanította a betéteseket, akiknek ezenfelül még

nagyjából 200 milliárdnyi követelésük maradt.

A Gránit Bank az utolsó pillanatban visszalépett, ennek a lap szerint az az oka, hogy a Sberbank lakossági ügyfélállományában nagyon nagy az aránya a személyi kölcsönöknek, amelyekre az orosz hátterű bank előnyös kondíciókat kínált, ám a Gránit Bank ilyen típusú hiteleket nem nyújt, egy új üzletág felépítése pedig sokba kerülne nekik.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×