INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

koronavírus-járvány

covid-19

vakcinagyártás

A koronavírus (COVID-19) elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

Oroszország és Kína nélkül tartottak Covid-csúcsot

Infostart / MTI

A második globális Covid-csúcstalálkozó résztvevői ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem lendületét, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felkészüljenek az esetleges jövőbeli járványokra. Helyi idő szerint csütörtökön tett amerikai bejelentés szerint további 3 milliárd dollárral támogatják majd a vírus ellenzi harcot.

"A világjárványnak még nincs vége" - szögezte le a főszervezők közé tartozó Joe Biden amerikai elnök és több más felszólaló. Az online közvetítés keretében tartott csúcstalálkozón több témával foglalkoztak, például az oltási kampány megrekedésével, illetve a Covid-terápiák hiányával a szegény országokban.

Az értekezlet házigazdái az Egyesült Államok, Németország, Indonézia, Szenegál és Belize voltak, mindannyian egy-egy nemzetközi szervezet vagy csoportosulás elnöki szerepében.

Az eseményen több ország nem vett részt, köztük Kína, ahol újjáéledőben a járvány, illetve Oroszország, amely nem kapott meghívást.

Joe Biden üzenetében aláhúzta, hogy fenn kell tartani a járványellenes erőfeszítéseket, és meggyőződést fejezte ki, hogy a tanácskozás is segít hozzájárulni, hogy megelőzzék a jövőbeli egészségügyi válságokat.

Olaf Scholz német kancellár a megbeszélésen rámutatott, hogy az ukrajnai háború kiszorította a világjárványt a címlapokról, és

"több mint két év után az emberek egyszerűen belefáradtak abba, hogy a Covid-19-ről olvassanak".

Hangsúlyozta: ennek ellenére nem lankadhat az éberségünk, hiszen a világjárvány még mindig aktív. Hozzáfűzte: a koronavírus több mint 6,2 millió ember halálát okozta világszerte, ami megfelel Szingapúr vagy Dánia lakosságának.

A Fehér Ház közölte, hogy a jelenlévők több mint hárommilliárd dollárt ígértek a világjárvány elleni küzdelem folytatására és arra, hogy felkészüljenek a jövőbeli egészségügyi válságokra.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megosztja az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a koronavírus elleni oltóanyagok előállításához szükséges egyik kulcsfontosságú technológia szabadalmát.

Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Tino Romano
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018