eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Marawi, 2017. május 30.Fülöp-szigeteki katona áll egy redőnyre festett Szeretem az Iszlám Államot felirat mellett a Mindanao szigetén lévő Marawiban, ahol folytatódnak a harcok a kormányerők és az iszlamista szélsőségesek között 2017. május 30-án. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón, azt követően, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Migrációkutató: az ukrajnai háború miatt már mozgolódik Afrika is

Az ukrajnai háború miatti élelmiszer-ellátási nehézségek miatt nő a migrációs kockázat Afrikából – mondta az InfoRádiónak Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója.

A kontinensen a tavalyi rossz termés, az idei aszály és az egyre emelkedő árak miatt mintegy 40 millióan süllyedtek mélyszegénységbe. Ez pedig nemcsak egy újabb migrációs hullám esélyét emeli, hanem népszerűbbé teszi az Iszlám Államot is – mondta a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója.

Marsai Viktor szerint az Iszlám Állam ellen 2014-ben létrejött szövetség egyértelmű eredményeként könyvelhető el, hogy a Daesh magterületét – három-négy évvel ezelőtt – lényegében sikerült fölszámolni, mérsékelve a terrorszervezet aktivitását, illetve gátat szabva annak, hogy egy nagy kiterjedésű konkrét területet felügyelve államként működjön Irakban és Szíriában. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a perifériákon folytatják a terjeszkedést, tehát

az expanziót nem sikerült megakadályozni sem Dél-Ázsiában, sem a Szubszaharai (Fekete-)Afrikában

– tette hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója arra a kérdésre, hogy miből tartja fenn magát az Iszlám Állam, ha nincs általa ellenőrzött területe, illetve mi élteti egyáltalán, emlékeztetett, hogy a filiákon, legyen szó akár Nigériáról, vagy éppen Mozambikről, a dzsihadisták szövetségesei hatalmas területeket ellenőriznek, közigazgatást működtetnek, fennhatóságuk alatt pedig esetenként több százezer, akár több millió ember is állhat. Az Iszlám Állam működését tápláló, a toborzást megkönnyítő elsődleges okok pedig, mint a klímaváltozás, a gazdasági egyenlőtlenségek, a bizonyos csoportok marginalizálása az államok részéről, mind-mind olyan strukturális kihívás, amire nem találni választ – a terrorszervezet pedig kihasználja, ennek köszönhetően pedig évente ezerszámra tudja növelni a harcosai számát – magyarázta a szakértő.

Marsai Viktor szerint a terrorszervezet legyőzését különösen nehézzé teszi, hogy a filiák egy „sajátos csomagot” raktak össze az ideológiából, amivel kapcsolódni tudnak a globális hálózathoz, illetve narratívához, és amivel harcosokat tudnak kívülről behozni, ugyanakkor mindig reagálnak a helyi kihívásokra is. Ha például a nyugat-afrikai Iszlám Állam provinciáját vesszük, ott azt a vákuumot, amit Nigéria „jelen nem léte” jelent a térségben, hogy nincsenek közszolgáltatások, nincs egészségügy, ha csak minimálisan is, de próbálják kitölteni, megtámogatva egy erős propagandával, hogy a nigériai állam csak kizsákmányolja a Csád-tó környékén élő közösségeket, és emiatt a terrorszervezet patrónus szerepben tetszeleg.

Ami a Nyugat hozzáállását illeti, Marsai Viktor szerint a párbeszéd helyett egyértelműen a szervezet elpusztítása van napirenden, megjegyzendő viszont, hogy

miközben a globális koalíció komoly katonai erőket mozgatott meg ennek érdekében Szíriában és Irakban, addig – ezzel párhuzamosan – nem látni hasonló elköteleződést Dél-Ázsiában vagy a szubszaharai Afrikában.

A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója úgy véli, hogy hosszú távon bizonyos szintű tárgyalásra szükség lesz a probléma megoldásához – ahogyan a tálibokkal Afganisztánban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz–ukrán háború és az emiatt keletkező gabonaexport-csökkenés már most is hatással van a migrációra. Már látható az óriási élelmiszer-drágulás az afrikai kontinensen, amit a koronavírus-járvány is már kivéreztetett. Becslések szerint csak az elmúlt másfél évben közel 40 millió ember süllyedt vissza a mélyszegénységbe. Arról nem is beszélve, hogy a tavalyi gyenge termés után idén is aszály pusztít Nyugat- és Kelet-Afrikában egyaránt, aminek hatására már most több mint 30 millióan szorulnak ellátásra, de a nyárig ez felmehet 45 millió főre is. Marsai Viktor szerint a kontinensen belüli mozgás már érzékelhető: csak Szomáliában 400 ezer ember vándorolt el az aszály miatt. „Sajnos ezek a tendenciák folytatódni fognak” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×