eur:
395.95
usd:
369.21
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/John Minchillo

Három afrikai országért is nagyon aggódik az ENSZ vezetője

Puccsok vannak több országban is. Antonio Guterres globális élelmiszerválságra is figyelmeztet.

A mali, a guineai és a Burkina Fasó-i puccsokra is kitért helyi idő szerint vasárnap, Dakarban tartott sajtótájékoztatóján António Guterres ENSZ-főtitkár, és az alkotmányos rend visszaállítását sürgette a három nyugat-afrikai országban. Aggodalmát fejezte ki emellett a Száhel-övezet biztonsági helyzete miatt, és globális élelmiszerválságra figyelmeztetett.

Guterres a hét végén érkezett Szenegálba, s az afrikai ország elnökével, Macky Sall-lal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: folytatni kell a párbeszédet a mali, guineai és Burkina Fasó-i hatóságokkal az alkotmányos rend visszaállítása érdekében.

A térségben kevesebb mint 18 hónap alatt - Mali és Bissau-Guinea után - a Burkina Fasóban végrehajtott puccs volt a harmadik.

Guterres ígéretet tett arra is, hogy az Afrikai Unió folytatja a világszervezet által támogatott békefenntartó és terrorellenes misszióit a térségben, s felszólította a nemzetközi közösséget, adjon meg minden segítséget a nyugat-afrikai országoknak, hogy javítsák biztonsági helyzetüket.

A Szaharától délre található Száhel-övezet kiterjedt térségeit ellenőrzik az Iszlám Állam dzsihadista, vagy al-Kaida nemzetközi terrorhálózatoknak hűséget fogadó iszlamisták.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború tovább mélyítette az afrikai élelmiszerválságot és nehezített a kontinens gazdasági helyzetén.

Kijelentette: az élelmiszerbiztonságot csak akkor lehet elérni, ha a nemzetközi piacra visszakerülnek az ukrán, orosz és fehérorosz élelmiszerek, és helyreáll a műtrágyaexport.

Az energiaválsággal kapcsolatban stratégiai készleteik felszabadítására és a megújuló energiaforrások támogatására buzdította a kormányokat.

Leszögezte azt is, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek mihamarabb adósságelengedési mechanizmusokat kell életbe léptetniük.

A főtitkár Szenegál után Nigert és Nigériát is felkeresi.

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×