INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

ensz

afrika

válság

élelmiszer

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Boris Johnson brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 20-án.

Három afrikai országért is nagyon aggódik az ENSZ vezetője

Infostart / MTI

Puccsok vannak több országban is. Antonio Guterres globális élelmiszerválságra is figyelmeztet.

A mali, a guineai és a Burkina Fasó-i puccsokra is kitért helyi idő szerint vasárnap, Dakarban tartott sajtótájékoztatóján António Guterres ENSZ-főtitkár, és az alkotmányos rend visszaállítását sürgette a három nyugat-afrikai országban. Aggodalmát fejezte ki emellett a Száhel-övezet biztonsági helyzete miatt, és globális élelmiszerválságra figyelmeztetett.

Guterres a hét végén érkezett Szenegálba, s az afrikai ország elnökével, Macky Sall-lal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: folytatni kell a párbeszédet a mali, guineai és Burkina Fasó-i hatóságokkal az alkotmányos rend visszaállítása érdekében.

A térségben kevesebb mint 18 hónap alatt - Mali és Bissau-Guinea után - a Burkina Fasóban végrehajtott puccs volt a harmadik.

Guterres ígéretet tett arra is, hogy az Afrikai Unió folytatja a világszervezet által támogatott békefenntartó és terrorellenes misszióit a térségben, s felszólította a nemzetközi közösséget, adjon meg minden segítséget a nyugat-afrikai országoknak, hogy javítsák biztonsági helyzetüket.

A Szaharától délre található Száhel-övezet kiterjedt térségeit ellenőrzik az Iszlám Állam dzsihadista, vagy al-Kaida nemzetközi terrorhálózatoknak hűséget fogadó iszlamisták.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború tovább mélyítette az afrikai élelmiszerválságot és nehezített a kontinens gazdasági helyzetén.

Kijelentette: az élelmiszerbiztonságot csak akkor lehet elérni, ha a nemzetközi piacra visszakerülnek az ukrán, orosz és fehérorosz élelmiszerek, és helyreáll a műtrágyaexport.

Az energiaválsággal kapcsolatban stratégiai készleteik felszabadítására és a megújuló energiaforrások támogatására buzdította a kormányokat.

Leszögezte azt is, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezeteknek mihamarabb adósságelengedési mechanizmusokat kell életbe léptetniük.

A főtitkár Szenegál után Nigert és Nigériát is felkeresi.

Nyitókép: MTI/EPA/AP/John Minchillo
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018