eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Egy önkéntes takarítja a romokat egy orosz légitámadást követően Harkivban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Támadás alatt Harkiv, orosz gondok a Fekete-tengeren - a háború csütörtöki hírei

Ukrajna keleti határán az ukránok, dél felől az oroszok vannak bajban.

2022.04.14. 21:36

IMF: 143 országban okozott visszaesést a háború

Oroszország Ukrajna elleni háborúja gyengíti a gazdasági kilátásokat a világ legtöbb országában, miközben az infláció magas szintje "egyértelmű és közvetlen fenyegetést" jelent a globális gazdaságra - közölte Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója.

2022.04.14. 21:08

ICC: nem álhír, ami Bucsában történt

Népirtásnak minősítette az ukrán parlament Oroszország és hadseregének Ukrajnával szembeni fellépését - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség Volodimir Vjatrovics parlamenti képviselőre hivatkozva.

A honatya a Facebookon közzétett bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a határozatot 363 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban. A parlament elfogadott egy törvényt is, amelyben Oroszországot "terrorista államnak" minősítette és betiltotta az orosz hadseregben használatos "Z" és "V" betűk jelképként történő használatát.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze közben a Kijev megyei Bucsában és Borogyankában járt, ahol felkereste az ukrán hatóságok által feltárt tömegsírokat. Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az ott történtek nem álhírek, mint ahogy azt a Kreml próbálja beállítani, mert a saját szemével látta a halott embereket és a lerombolt épületeket. A tisztségviselő kiemelte: csapatával és az ukrán rendvédelmi szervekkel közösen dolgozik azon, hogy kiderítsék az igazságot és az elkövetőket bíróság elé állítsák. (MTI)

2022.04.14. 21:07

Kijev már válogatna: a német kancellárt kéri, nem az államfőt

Két nappal az után, hogy Kijevben nemkívánatos személynek minősítették, nagyobb szolidaritást sürgetett Ukrajnával a német államfő. Eközben Berlinben nem csitulnak azok a hangok, amelyek Németországgal szemben tekintik sértőnek Frank-Walter Steinmeier tervezett ukrajnai vizitjének elutasítását.

2022.04.14. 20:54

Júniusban játszhatnak a vb-ért az ukránok

Megvannak az új időpontok.

2022.04.14. 20:29

Fizetési fennakadásokról számolt be Vlagyimir Putyin

2050-ig tartó terveket vár az orosz elnök.

2022.04.14. 20:14

Magyarországot és Németországot bírálta az ukrán elnök

Az olajembargóról és a fegyverekről is beszélt Volodimir Zelenszkij.

2022.04.14. 19:54

Jogi szakértők szerint nem lesz egyszerű bizonyítani, ha Oroszország népirtást követett el

Ennek egyik oka, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága Oroszország területén, igaz, Ukrajnáén van. Az ENSZ is léphetne, ha nem lennének a Biztonsági Tanács tagjai az oroszok.

2022.04.14. 19:23

Orosz tábornok: harkivi pszichiátriai betegeken kísérleteztek amerikai tudósok

Amerikai tudósok 2019 és 2021 között potenciálisan veszélyes biológiai szereket teszteltek egy harkivi pszichiátriai kórház betegein - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka.

Kirillov a Moszkva által megszerzett iratokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai tudósok egy Merefa városban működő laboratóriumban 2019 és 2021 között potenciálisan veszélyes biopreparátumok tesztjeit végezték el a 3. számú Harkivi Regionális Klinikai Pszichiátriai Kórház betegein. A tábornok beszámolója szerint a mentális zavarokkal küzdő pácienseket a koruk, immunrendszerük és nemzetiségük figyelembevételével választották ki a kísérletekhez.

A betegek állapotának folyamatos megfigyelésének eredménye a tájékoztatás szerint nem került be a kórház adatbázisába, az intézmény munkatársaival titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Kirillov azt mondta, hogy a merefai labor tevékenységét januárban leállították, az összes készítményt és felszerelést Nyugat-Ukrajnába vitték.

"Ezekről az embertelen kísérletekről többen tanúvallomást tettek, a nevüket a biztonságuk érdekében nem hozhatjuk nyilvánosságra" - mondta az orosz biológiai védelmi csapatok parancsnoka.

A tábornok szerint orosz felderítő egységek március 9-én három, biológiai készítmények kipermetezésére alkalmas, 30 literes tartállyal felszerelt drónra bukkantak Herszon megyében. Mint mondta, 2022 januárjában Ukrajna közvetítő szervezeteken keresztül több mint 50 ilyen eszközt vásárolt. (MTI)

2022.04.14. 18:30

Az osztrák kancellár szerint Putyin garantálta Európa biztonságos gázellátását

Nem különösebb derűlátással érkezett haza Moszkvából a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások után Karl Nehammer. Azt azonban némi megnyugvással említette az osztrák kancellár, hogy az orosz elnök ígéretet tett Európa biztonságos gázellátására.

2022.04.14. 17:50

Orosz hatóság: lakóépületeket lőttek ukrán helikopterek

Brjanszk megyében hét ember sebesült meg.

2022.04.14. 17:20

Ukrán elnöki tanácsadó: ez volt Moszkva legnagyobb tévedése

Ukrajna jabb fogolycserét hajtott végre Oroszországgal, valamint kiszabadított két pilótát.

2022.04.14. 16:20

A hírek szerint kilőtt orosz cirkáló több, mint egy hadihajó

A Moszkva nevű rakétacirkáló nem csupán egy hadihajó, hanem parancsnoki központ is, ahonnan egy tengernagy irányítja a térség hadműveleteit – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő.

2022.04.14. 16:08

Adományok az Ukrán Olimpiai Bizottságnak

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közreműködésével megérkeztek Ungvárra az első adományok az Ukrán Olimpiai Bizottsághoz. A háború sújtotta országnak szánt felajánlások sportruházati cikkeket, sportcipőket tartalmaznak - közölte a MOB,

A MOB az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása után kezdeményezte az ukrán félnél a segítséget; a két olimpiai bizottság elnöke, a két szöuli bajnok, Gyulay Zsolt és Szerhij Bubka több alkalommal is egyeztetett a lehetséges együttműködésről. Az ukrán elnök több szervezetet és vállalatot is megkeresett, hogy a lehetőségeiknek mérten küldjenek adományt az ukrajnai Ungvárra, a Yunist Sportkomplexumba, ahol az Ukrán Olimpiai Bizottság kárpátaljai irodája is található. A MOB az adományok szállításának szervezésében vesz részt.

2022.04.14. 15:22

A kötelező uniós gáztárolási tervet itthon csak egy módon lehetne megvalósítani

Magyarországnak kirívóan sokba kerülne a mostani gázárak mellett 80 százalékra feltölteni októberig a gáztárolókat, ahogy az az Európai Bizottság javaslatából következne.

2022.04.14. 14:24

Tényleg az utolsókat rúghatja a szétlőtt Mariupol

Kinek a kezén van Mariupol? Annak ellenére, hogy napok óta jósolják, hogy az ukrán város az orosz erők kezére kerül, csütörtök délelőtt még nem volt világos, hogy a támadók felszámolták-e az ellenállást. Előzőleg azt mondták, hogy megadta magát, több, mint 1000 ukrán tengerészgyalogos.

2022.04.14. 13:49

Amerikai, kanadai, cseh állampolgárokat szankcionált Moszkva

Az orosz külügyminisztérium szerda éjjel közölte, hogy válaszul az Oroszország ellen bevezetett hasonló büntetőintézkedésekre, szankciókat vezetett be az amerikai képviselőház 398 tagja és 87 kanadai szenátor ellen, valamint nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai cseh nagykövetség egy vezető munkatársát. (MTI)

2022.04.14. 13:20

Moszkva nem hagyta szó nélkül a finn és svéd NATO-csatlakozási szándékot

Oroszország ismét nukleáris fegyverek telepítését helyezte kilátásba arra az esetre, ha Finnország és Svédország belép a NATO-ba. Litvánia szerint nincs itt semmi újdonság, ugyanis állításuk szerint ezt már rég megtették az oroszok.

2022.04.14. 12:40

Az ukrán-magyar kettős állampolgároknak üzent Csehország

Ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező, de magukat magyar útlevéllel igazoló ukrán menekültek nem számíthatnak semmiféle hatósági segítségre Csehországban - hívta fel a figyelmet Vít Rakusan cseh belügyminiszter.

2022.04.14. 11:36

Így szabnák gátját a mértéktelen kőolajfogyasztásnak

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tízpontos javaslattal állt elő a kőolajfogyasztás visszaszorítására, és sokan sürgetik ezek megvalósítását – hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

2022.04.14. 11:02

Osztrák vélemény a tárgyalások esélyéről

Csekély esély még mindig van a tárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között - jelentette ki egy csütörtökön megjelent interjúban Karl Nehammer osztrák kancellár, aki a napokban találkozott mindkét ország vezetőjével.

"Mindketten háborús lelkiállapotban vannak, de mindketten tudják, hogy ennek valamikor véget kell vetni" - mondta a politikus a dpa német és az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában. A politikus elmondta, attól tart azonban, hogy előbb fokozódni fognak a harcok a kelet-ukrajnai Donyec-medence térségében.

"Mindkét fél nagyon intenzív és emberi szempontból pusztító harcra készül" - vélekedett.

Nehammer szombaton Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezt követően pedig hétfőn Moszkvába utazott, hogy megbeszélést folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ezzel ő lett az első uniós kormányfő, aki az orosz támadás kezdete óta találkozott Putyinnal.

Nehammer szerint "a nagy kérdés az lesz:

mindkét fél le tudja-e zárni ezt a háborút arcvesztés nélkül"

- mondta.

Úgy vélekedett, a védelmi elektronikai cikkek exportja elleni legújabb uniós szankciók középtávon fogják gyengíteni Oroszország katonai erejét, ezért ezek az intézkedések nem fognak azonnal hozzájárulni ahhoz, hogy Putyin befejezze a háborút.

Több uniós ország le akarja állítani az orosz gáz vásárlását, hogy megbüntesse Moszkvát Ukrajna megtámadása miatt. De az olyan országok, mint Ausztria és Németország azt mondják, hogy ez nekik nagyobb kárt okozna, mint Oroszországnak - közölte. Ukrajna ugyanakkor úgy véli, hogy az orosz gázra költött pénz csak az oroszok háborús erőfeszítéseinek finanszírozását segíti.

Nehammer szerint Putyin közölte, hogy az Európába irányuló gázellátás biztosított, a megállapodott mennyiségek továbbra is áramlanak, és a fizetések továbbra is történhetnek euróban.

A kijevi út során felmerült Ausztria semlegességének fenntartása is. Finnországhoz és Svédországhoz hasonlóan Ausztria soha nem csatlakozott a NATO-hoz. Bár az Ukrajna elleni támadás miatt a két skandináv ország politikája megváltoztatását fontolgatja,

Nehammer azt mondta az ukránoknak, hogy Ausztria egyelőre nem tervezi feladni semlegességét.

(MTI)

2022.04.14. 11:01

Ausztrál tett

Ausztrália újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot az ukrajnai háború miatt - közölte Marise Payne ausztrál külügyminiszter csütörtökön. A canberrai kormány célzott pénzügyi szankciókat hozott 14 orosz állami vállalattal szemben, amelyek stratégiai és gazdasági jelentőségűek Moszkvának. A legújabb lista egyebek között a Kamaz szállítmányozási vállalathoz hasonló, védelmi vonatkozású cégekre, illetve a SZEVMAS és az United Shipbuilding Corporation hajózási társaságokra terjed ki. Emellett a Ruselectronics elektronikai vállalatot is szankciókkal sújtották, amely az orosz elektronikus alkatrészgyártás mintegy 80 százalékát adja.

A büntető intézkedések az orosz vasúttársaságra is kiterjednek, amely nemcsak az egyik legnagyobb szállítmányozási vállalat a világon, hanem az ország gazdasági teljesítményéhez is döntő mértékben hozzájárul.

Payne elmondta: a lépések célja, hogy gyengítsék az orosz állami vállalatok képességét az ország gazdaságának fellendítésére.

Ausztrália katonai felszereléssel is segítette Ukrajna harcát az orosz megszállók ellen. (MTI)

2022.04.14. 10:49

Lengyel államfő: Oroszországot teljesen el kell szigetelni!

Andrzej Duda szerint ezzel kell válaszolni Oroszország "totális háborújára".

2022.04.14. 10:13

Hivatalos rendőrségi adat

Magyarország területére 2022. április 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 045 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 694 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 630 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. április 13-án 241 ember, köztük 115 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. (MTI)

2022.04.14. 09:33

9-10 ezren jönnek

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is. Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába. "Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (...), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba" - hangsúlyozta Bakondi György. Ennek érdekében sem katonákat, sem fegyvereket nem küldenek és nem engedik át az országon a fegyverszállítmányokat - mondta a főtanácsadó. Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, a déli határszakasz jelentős migrációs nyomás alatt áll: naponta akár 500-600-an próbálnak meg bejutni Magyarországra, az Európai Unióba. Hozzátette, a főbb migrációs útvonalakon is jelentős a növekedés, ami elsősorban a tél végével és a járványügyi korlátozások feloldásával magyarázható. (MTI)

2022.04.14. 08:36

Harkiv bajban

Harkiv polgármestere arról adott jelentést, hogy az orosz haderő fokozta a város elleni tüzérségi támadás intenzitását. (Portfolio.hu)

2022.04.14. 08:30

Kigyulladt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója

A Moszkva cirkáló égéséről ellentmondásosak a hírek.

2022.04.14. 08:20

Még csak most jön az igazi globális logisztikai válság

A világgazdaság számára is komoly problémákat jelenthet majd a Kínában jelenleg zajló koronavírus-kitörések miatt az ázsiai országban ragadó nagy mennyiségű áru. Az ukrajnai háború is ront a helyzeten.

2022.04.14. 08:00

Egy európai nagykövetség máris újranyílt Kijevben

Demonstratív lépés.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×