eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. április 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

Az osztrák kancellár szerint Putyin garantálta Európa biztonságos gázellátását

A Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások után a háború befejezésének kilátásait illetően minden derűlátás nélkül érkezett haza Moszkvából Karl Nehammer osztrák kancellár. Egyedül azt említette némi megnyugvással, hogy az orosz elnök ígéretet tett Európa biztonságos gázellátására.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió beszámolója szerint a kancellár - aki a háború kitörése óta első uniós vezetőként találkozott Putyinnal - elmondta: az orosz elnök biztosította őt arról, hogy Európa orosz gázzal történő ellátását nem fenyegeti veszély .

Sőt az orosz államfő azt is megígérte, hogy mind a mennyiség, mind a fizetés a szerződésben rögzítetteknek megfelelően történhet.

Ez utóbbi pedig euróban, nem pedig rubelben, amit Putyin korábban hivatalosan bejelentett.

Az általános elutasítás után az orosz elnök ezen annyit módosított, hogy a nyugati vevőknek az orosz Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, és a fizetést ezen keresztül kell lebonyolítaniuk.

Az osztrák kancellár nyilatkozatában megerősítette, hogy kormánya elutasítja az orosz földgázimport embargóját.

Utalt arra, hogy a 80 százalékban orosz földgázra támaszkodó Ausztria mellett hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben van a többi között Németország, Magyarország, Románia és Bulgária is.

Ebből kiindulva a gázembargó támogatása ahhoz vezetne, hogy mind az ipar, mind a háztartások rendkívül súlyos károkat szenvednének - fogalmazott a kancellár.

Nehammer ismételten elutasította azoka a bírálatokat, amelyek a Putyinnal való találkozója miatt elsősorban a balti államok és Lengylország vezetői részéről érték.

"Nagy a különbség aközött, hogy az ember telefonon beszél a bucsai vérengzésekről, vagy egyenesen Putyin szemébe néz" - fogalmazott.

Az Európai Unió közben figyelmeztette a tagállamokat, hogy nem teljesíthető az Oroszországra kivetett szankciók mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök követelése, hogy a vásárlók kötelezően rubelben fizessenek az orosz földgázszállítmányokért, ha szerepelnek a barátságtalan országok listáján.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve bemutatta előzete elemzését Putyin március végi rendeletéről,amely szerint több probléma is van az orosz lépéssel.

A Bloomberg által megismert állásfoglalás szerint Putyin rendelete olyan új jogi helyzetet teremt, amely pluszköltségeket róhat a vevőkre, mivel a tranzakciót teljes mértékben Oroszország irányítaná. A rubeles fizetéssel sértené az orosz kormányra, annak központi bankjára és azok megbízottjaira kivetett szankciókat.

A legtöbb tagállam közölte, hogy nem fog rubelben fizetni a gázért..

Magyarország jelezte, hogy kész rubelben fizetn. Orbán Viktor miniszterelnök a választások után beszélt arról, hogy „ha abban kell fizetni, akkor rubelben fizetünk a földgázért”.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország a korábban megkötött szerződéseknek megfelelően euróban fizethet az orosz gázért a Gazprombankon keresztül.

A .Gazprom Bank konvertálja a befizetett eurót rubelre, és ez az összeg kerül továbbításra a Gazprom leánycégének,a Gazprom Exportnak - jelentette ki a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×