eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Energiahivatal a kötelező gáztárolási tervről: egy módon működhet csak a dolog

Magyarországnak kirívóan sokba kerülne a mostani gázárak mellett 80 százalékra feltölteni októberig a gáztárolókat, ahogy az az Európai Bizottság javaslatából következne.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a megfizethető és biztonságos energiaellátás legsürgetőbb kérdéseit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) legutóbbi ülésein, ahol a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt Ságvári Pál nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes képviselte.

A szabályozó hatóságok Párizsban megrendezett fórumán szó volt a magas energiaárak kezeléséről, az Európai Unió ellátásbiztonságáról, az orosz gázfüggőség kezeléséről, és a résztvevők áttekintették az ukrán vészhelyzeti villamosenergetikai kisegítés kérdéseit is.

A tárgyalásokon a Portfolio cikke szerint Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az LNG-kapacitások hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet érdemben és egyenszilárdsággal csökkenteni az EU orosz földgázforrásoktól való függőségét. Mint mondta, az Európai Unió LNG-fogadókapacitásainak 80 százaléka Nyugat-Európában található, ezért a tengerparttal nem rendelkező tagállamokra tekintettel

tovább kell erősíteni az EU nyugat–kelet irányú földgázszállítási infrastruktúráját.

A földgáz kötelező tárolására vonatkozó bizottsági javaslatról a MEKH elnökhelyettese elmondta, Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint 50 százalékát is képes tárolni, így az adottságai lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjön.

„A kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés tekintetében azonban olyan szabályozást támogatunk, ami egyensúlyt teremt azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük” – emelte ki.

A téma azért fontos és aktuális, jegyzi meg a Portfolio egy további cikkben, mert Magyarországnak a jelentős gáztárolói kapacitásai miatt

kirívóan nagy, legalább 6 milliárd euróba kerülne

a mostani magas gázárak mellett 80 százalékra feltölteni októberig a gáztárolókat, ahogy az az Európai Bizottság javaslatából következne.

Az ukrán–moldáv és a kontinentális európai villamosenergia-rendszer vészhelyzeti, Ukrajna ellátásbiztonságát szolgáló szinkronizációjáról szólva a MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a projekt sikeres volt, az átviteli rendszerirányítók között működik az üzembiztonságot támogató villamosenergia teljesítmény-áramlás, de hozzátette, hogy ki kell dolgozni arra az esetre is egy költségmegosztási tervet, ha Ukrajna bármilyen okból nem tudná saját rendszerét kiegyensúlyozni.

A szabályozó hatóságok képviselői megvitatták a magyar–osztrák földgázösszeköttetés kapacitásbővítéséről (HUAT-ügy) hozott európai bírósági ítéletet (a magyarok nyertek) és annak következményeit. Az ítélettel kapcsolatban Ságvári Pál mind az ACER, mind a CEER képviselőit arra kérte, hogy végezzék el annak tágabb jogértelmezését, és alkossanak véleményt az ítélet tárgyát képező uniós rendelkezések jövőjéről.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×