eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Török elnökség

Folytatódnak a béketárgyalások pénteken – percről percre

Az Ukrajnában zajló háború 36. napjának eseményei.

2022.04.02. 03:17

Macron fogadta Melitopol polgármesterét és ismét beszélt az ukrán elnökkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a francia elnököt, próbálja meg elérni Oroszországnál, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket egy humanitárius művelethez az orosz erők által blokád alatt tartott ukrajnai Mariupolban - jelezte a francia elnöki hivatal.

2022.04.01. 20:59

A mobilhálózatok fegyverré változtak az ukrajnai háborúban

A katonák nem kapcsolhatják be telefonjaikat a harctereken: ha megtennék, azzal saját életük mellett társaikét is kockáztatnák.

2022.04.01. 20:30

Keményen emelkedik a gáz ára Európában

Pénteken háromheti csúcs után 16,5 százalékos heti áremelkedéssel zárhat az európai szabadpiaci földgázár. Az első negyedévben 56 százalékos volt az áremelkedés.

2022.04.01. 20:30

A mobilhálózatok fegyverré változtak az ukrajnai háborúban

A katonák nem kapcsolhatják be telefonjaikat a harctereken: ha megtennék, azzal saját életük mellett társaikét is kockáztatnák.

2022.04.01. 17:35

A legnagyobbak ellen játszik a Dinamo Kijev Ukrajnáért

Sztárcsapatok elleni barátságos mérkőzésekkel tervez pénzt gyűjteni a háborúban álló Ukrajna javára a Dinamo Kijev labdarúgócsapata. A klub internetes oldalán számolt be arról, hogy az állami vezetők támogatásával karitatív akcióba kezd, és Európa kiemelkedő együtteseivel csap össze. A tervek szerint áprilistól júniusig

  • az FC Barcelonával,
  • a Paris Saint-Germainnel,
  • a Borussia Dortmunddal,
  • a bukaresti Steauával,
  • a varsói Legiával,
  • az AC Milannal,
  • a Benficával,
  • az Ajax Amsterdammal,
  • a Sporting Lisboával és
  • a Basellel

játszana mérkőzést a 16-szoros ukrán bajnok.

A találkozókat ugyanazzal a szlogennel rendeznék: "Mérkőzés a békéért! Állítsátok meg a háborút!". (MTI)

2022.04.01. 17:32

Szergej Lavrov: barátként tekint Indiára Oroszország

Oroszország megkerüli a nyugati valuták használatát az Indiával folytatott kereskedelemben.

2022.04.01. 17:23

Harminc települést vettek vissza az ukrán erők – állítják ők

Vitalij Klicsko kijevi polgármester bejelentette, hogy testvére, Volodimir Klicsko profi ökölvívó delegációval Németországba utazott, hogy Ukrajna politikai és gazdasági támogatásáról tárgyaljon.

2022.04.01. 17:06

Növekszik a szlovák kétely az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatban

Eduard Heger úgy véli, az összes uniós tagállammal együtt alternatív megoldásokat kell találni, hogy megvédjék a háztartásokat és az ipart.

2022.04.01. 17:03

Ferenc pápával tárgyalt Vatikánban a lengyel elnök

A háború fejleményeiről, valamint az ukrajnai menekültek helyzetéről is tárgyalt Andrzej Duda lengyel elnök a Vatikánban, ahol Ferenc pápa is fogadta őt. A felek kiemelten érintették a menekültek helyzetét és humanitárius ellátásukat.

A Ferenc pápa és Andrzej Duda találkozójának egy részén résztvevő lengyel újságírók beszámolója szerint az államfő meghívta Lengyelországba a katolikus egyházfőt. A találkozó harmincöt perces volt.

"Azt mondtam a Szentatyának, hogy Lengyelországban majdnem kétmillió ukrán állampolgár van, tehát látogatása lehetőséget adna, hogy a lengyelekkel és ukránokkal egyszerre találkozzék" - nyilatkozta Andrzej Duda a sajtónak. A lengyel elnök hangsúlyozta, hogy beszámolt Ferenc pápának az ukránok befogadásáról, a lengyelek segítőkészségéről, és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott egyeztetésekről. (MTI)

2022.04.01. 17:01

Közös nyilatkozatot adtak ki az egyházak

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) tagegyházainak képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elítélték az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúját, elismerték Ukrajna jogát a védekezésre, szorgalmazták a tűzszünetet, a béketárgyalásokat és a vétkesek felelősségre vonását.

A nyilatkozatot az EVT tagegyházainak tanácskozásán fogadták el. A svájci Bosseyben tartott megbeszélésen az Ukrajnával szomszédos, illetve a konfliktussal közvetlenül érintett európai országok egyházi vezetői vettek részt. (MTI)

2022.04.01. 16:57

Százezrek menekültek Kárpátaljára is

Kárpátalján 110 ezer menekültet tartanak nyilván – közölte sajtótájékoztatóján Viktor Mikita kormányzó, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből 380 ezren találtak menedéket Ukrajna legnyugatibb megyéjében.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás elnöke emlékeztetett arra, hogy a háború kezdetén ötvenezer kényszeráttelepült befogadására készültek, de március első napjaiban már több mint hatvanezren tartózkodtak a megyében. Az 1,2 millió lakosú Kárpátalján jelenleg 380 ezer menekült lehet, közülük hivatalosan 110 ezret vettek nyilvántartásba.

Étkeztetésükre a megyei költségvetésben 20 millió hrivnyát (235 millió Ft) különítettek el, a kistérségek összesen még további 31 millió hrivnyával (mintegy 365 millió Ft) járulnak hozzá az élelmezési kiadások fedezéséhez.

Viktor Mikita úgy fogalmazott, hogy Kárpátalján "humanitárius hub-ot" (központot) hoztak létre a helyi szervek, ennek köszönhetően senki sem marad az utcán. A menekülteknek ideiglenes szálláshelyet biztosítanak, azoknak is segítenek, akik külföldre szeretnének távozni. A megyevezető azt is elmondta, hogy az utóbbi néhány napban számottevő azoknak a száma, akik visszatérnek Ukrajnába, azonban egyelőre Kárpátalján maradnak. A menekülteknek csaknem tizenkétezer tartalék férőhelyet tudnak biztosítani. (MTI)

2022.04.01. 16:55

Díjmentesen válthassanak hrivnyát a menekültek – javasolja az EU

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok az ukrajnai háború elől menekültek esetében egyénenként 10 ezer hrivnya (mintegy 113 ezer forint) összeghatárig díjmentesen biztosítsák az átváltást az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyamon – közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslata arra vonatkozik, hogyan járjanak el az ukrajnai háború elől menekülőket fogadó tagállamok az érkezettek birtokában lévő hrivnya átváltását illetően a helyi pénznemre - közölték. (MTI)

2022.04.01. 16:47

Nem áprilisi tréfa: mai határidőt szabott a Kreml a gáz rubelesítése kapcsán

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha a vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

2022.04.01. 16:38

Háború: kemény felszólítást küldtek Kínának az uniós vezetők

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videotanácskozást folytattak Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel.

2022.04.01. 16:01

Magasabb inflációval, alacsonyabb növekedéssel számol a jegybank idénre

Az ukrajnai háború negatív hatásai miatt az inflációs várakozásokat felfelé, a növekedési várakozásokat pedig lefelé módosította erre az évre a Magyar Nemzeti Bank. A részletekről Balatoni Andrást, a jegybank igazgatóját kérdeztük.

2022.04.01. 15:50

Gulyás Gerely: háború és béke, veszély és biztonság között kell dönteni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, a hatalmat azok akarják visszaszerezni, akik 2010 előtt tönkretették az országot.

2022.04.01. 15:33

Magyarország megerősödve került ki az elmúlt tizenkét év válságaiból SzijjártóPéter szerint

A kormány a koronavírus-járvány alatt is kitartott korábbi álláspontja mellett, így a megszorításokra és segélyekre alapuló politika helyett az adócsökkentések, a beruházásösztönzés és a munkaalapú társadalom útját választotta – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mezőtúron.

2022.04.01. 15:22

Könnyítés az ukrán fuvarozóknak

Április végéig fuvarozási engedély nélkül közlekedhetnek a járművek a magyar utakon.

2022.04.01. 15:00

Elérte határait az orosz hadsereg, új szakaszba lépett a háború

Most újratervezés következik a támadók számára Csiki-Varga Tamás szerint. Érdekes kérdés, hogy mi lesz a jelenleg szolgálatot teljesítő orosz sorkatonákkal, miután áprilisban jön az új sorozás. A szakértő megnevezte a minimális kilépési pontot, amivel Vlagyimir Putyin politikai értelemben esetleg lezárhatja az ukrajnai háborút.

2022.04.01. 14:24

Kijev és Moszkva is megszólalt a belgorodi támadás ügyében

Közben pénteken folytatódtak a tárgyalások.

2022.04.01. 14:12

Elindult egy konvoj Mariupolból – videó

Nagyjából kétezren tudták elhagyni a várost pénteken.

2022.04.01. 14:00

A magyar határra is jöhetnek europolosok

A feladat, hogy megvédjék az Európai Uniót és az ukrán menekülteket a bűnügyi fenyegetésektől.

2022.04.01. 13:40

Erdogan egyeztet

Recep Tayyip Erdogan pénteken telefonon egyeztet Vlagyimir Putyinnal. A török elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkijjel is tárgyalt. (BBC)

2022.04.01. 13:38

Szergej Lavrov több megértést vár

Dolgoznak Moszkva válaszán.

2022.04.01. 13:25

Elhatárolódást várnak az orosz sportolóktól

Az orosz és fehérorosz sportolóknak kifejezetten el kell ítélniük az ukrajnai inváziót, ha Nagy-Britanniában akarnak versenyezni - jelentette ki Nigel Huddleston brit sportminiszter. A kritériumnak meg kell felelniük az Ukrajnában háborúzó Oroszország és az őt támogató Fehéroroszország teniszezőinek is, akik az angliai Grand Slam-tornán, Wimbledonban indulni kívánnak.

Az orosz és fehérorosz egyéni sportolóknak írásos nyilatkozattal kell bizonyítaniuk, hogy "valóban függetlenek és semlegesek", ha részt akarnak venni a brit sporteseményeken, beleértve a wimbledoni versenyt is - szögezte le Huddleston. A sportolóknak ígéretet kell tenniük arra is, hogy szóban sem állnak ki Oroszország ukrajnai inváziója mellett, továbbá a két ország képviselői nem viselhetik nemzeti színeiket, és nem versenyezhetnek nemzeti zászló alatt - jelentette ki a sportminiszter.

Mindez azt jelenti, hogy például a férfiak egyéni világranglistáján jelenleg második orosz Danyiil Medvegyevnek, vagy a női rangsorban ötödik fehérorosz Arina Szabalenkának is írásos semlegességi nyilatkozatot kell tennie, ily módon elhatárolódva Moszkva, illetve Minszk politikájától, ha Wimbledonban szeretne játszani. (MTI)

2022.04.01. 13:10

Már rövid távon gondot okozhat itthon a gázszállítás rubelesítése

A hosszútávú gázszerződéseket vélhetően nem érinti a péntektől érvényes döntés, de a rövidtávúakkal már most gond van Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint.

2022.04.01. 12:51

28 halottról számoltak be Mikolajovban

A mikolajivi polgármester közlése szerint 28 halottja volt a megyei kormányzói hivatal épületét ért keddi orosz támadásnak. A lövedékek hatalmas lukat ütöttek a 9 emeletes épületben.

2022.04.01. 12:30

A FIFA-nál megmenekült Oroszország - sőt!

A kizárás nem jó megoldás - fogalmazott a FIFA első embere.

2022.04.01. 11:55

Kárpátalja menedékhely lett Ukrajnán belül

Simon Rita helyi újságíró az InfoRádióban elmondta, többen házat is vettek a szép tájat látva, illetve albérlettel próbálkoznak. Elismerte, Mariupolba visszamenni "nem lesz hová", de néhány bátrabb kijevi azt gondolja, heteken belül hazamehet.

2022.04.01. 11:37

Nem tudják evakuálni Mariupolt

A mariupoli polgármesteri hivatal becslései szerint eddig ötezer civil halt meg a város ostroma során

2022.04.01. 11:24

Távozóban az oroszok Csernyihivből

Az orosz erők kivonulnak Csernyihivből, de még nem távoztak teljesen - közölte Vjacseszlav Hausz kormányzó. A Reuters szerint azt mondta, hogy légi- és rakétacsapások továbbra is lehetségesek a régióban, ezt senki sem zárja ki. Az ukrán erők behatolnak a korábban orosz csapatok által ellenőrzött településekre, és biztosítják őket – tette hozzá.

2022.04.01. 11:10

Visszaesés az orosz gazdaságban

Márciusban már a második egymást követő hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye az előző négy hónap növekedése után. A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet pénteken azt közölte, hogy a márciusi orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 44,1 pontra, 2020 júniusa óta legalacsonyabb szintre süllyedt a februári 48,6 pontról.

A vállalatok a kibocsátás csökkenését a gyenge vevői keresletnek és az alacsonyabb új rendeléseknek tudták be. A mutató januárban még 51,8 ponton állt. A mutató 50 pont feletti értéke az üzleti aktivitás növekedését, alatta pedig a csökkenését jelzi. Az Ukrajna elleni orosz háborúra válaszul a Nyugat szankciókat vezetett be az orosz feldolgozóiparral szemben, többek között embargót rendelt el számos termék exportjára. Emellett a rubel leértékelődése következtében jelentősen emelkedtek a nyersanyagok árai.

Az új értékesítések számának esése márciusban a romló kereslet következtében csaknem két éve a leggyorsabb volt. A felmérés egyes résztvevői rámutattak arra, hogy a vevők vásárlóerejét gyengítette az árak meredek emelkedése. Az exportrendelések visszaesésének üteme az egyik legnagyobb volt az adat jegyzésének kezdete óta.

Márciusban érezhetően nőtt az inflációs nyomás. A nyersanyagárak az eddigi leggyorsabb ütemben emelkedtek a magasabb beszállítói árak és a kedvezőtlen árfolyam miatt. A cégek a költségeket a vevőkre hárították, az eladási árak emelkedése 2003 januárja óta a legnagyobb volt. (MTI)

2022.04.01. 10:49

Tízezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

A rendőrség 1599 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes

2022.04.01. 09:45

Novák Katalin: ideológiai hadviselés zajlik Magyarország ellen

Interjút adott a pénteki Magyar Nemzetnek a megválasztott köztársasági elnök.

2022.04.01. 09:25

Ausztrália páncélozott járművekkel segíti Ukrajnát

Bushmastereket kap Kijev.

2022.04.01. 08:11

Orosz olajtárolót támadhattak az ukránok - videó

Áldozatok nem voltak.

2022.04.01. 07:50

Kijevbe utazik az EP-elnök

Ukrajnába utazik az Európai Parlament elnöke. Úton vagyok Kijevbe” – írta a Twitteren Roberta Metsola. Azt nem tudni, hogy kivel fog tárgyalni.

2022.04.01. 07:28

Újra tárgyalnak

A tervek szerint pénteken folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, ezúttal videokonferencia formájában. A békének a feltételeiről egyeztetnek, amelyeket Isztambulban, a héten a személyesen találkozókon az ukrán küldöttség bemutatott, és Moszkva is konstruktívnak tartott.

2022.04.01. 07:11

Remélik, tényleg indulhat a civilek evakuálása

Több tonna élelmiszert foglaltak le az oroszok.

2022.04.01. 06:38

Volodimir Zelenszkij: nincs most időm foglalkozni minden árulóval

Az ukrán elnök felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját.

2022.04.01. 06:17

A Pentagon nem biztos benne, hogy még megvan a hatalmas orosz konvoj

Az ukrajnai háború első heteiben sokszor került a híradásokba a Kijev felé vonuló, mintegy 60 kilométer hosszúnak gondolt katonai konvoj helyzete.

2022.04.01. 06:05

"Ez lesz a polgári repülés történetének legnagyobb lopása"

Közel 10 milliárd dollár értékű, külföldi tulajdonú utasszállító repülő ragadt Oroszországban. Az ukrajnai háború közepette egyre kevésbé valószínű, hogy a bérbeadók ezeket visszakapják, amit egyesek a polgári repülés legnagyobb lopásának neveznek.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×