eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart, miután tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterel Genfben 2022. január 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Szergej Lavrov: barátként tekint Indiára Oroszország

Oroszország megkerüli a nyugati valuták használatát az Indiával folytatott kereskedelemben.

Oroszország fokozni fogja a nem nyugati valuták használatát az egyes országokkal, például Indiával folytatott kereskedelmében - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Újdelhiben, Oroszország barátjaként méltatva Indiát, amely nem helyezkedett "egyoldalú álláspontra" az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

"Barátok vagyunk" - jelentette ki az orosz külügyminiszter újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Szubramaniam Dzsaisankarral, az indiai külügyi tárca vezetőjével. Lavrov kiemelte, hogy India az ukrajnai válságot "a tények összességének figyelembe vételével szemléli, nemcsak egyoldalú módon".

Az orosz miniszter arról is beszélt, hogy az orosz központi bank évekkel ezelőtt kialakított pénzügyi kommunikációs rendszere hasonló ahhoz, amelyet Indiában is használnak. "Teljesen világos, hogy egyre több tranzakciót fogunk végrehajtani ezen a rendszeren keresztül a nemzeti valutákat használva, a dollár, az euró és egyéb pénznemek megkerülésével.

Lavrov szerint India és Oroszország rúpiát és rubelt fog használni a kőolaj, a katonai felszerelések és egyéb termékek kereskedelmében. "Bármilyen terméket készek vagyunk szállítani Indiának. Semmi kétségem afelől, hogy találunk majd megoldást arra, hogyan lehet megkerülni azokat a mesterséges gátakat, amelyek a Nyugat által bevezetett illegális szankciók miatt jöttek létre" - mondta Lavrov, hozzátéve, hogy ez a két ország katonai együttműködésére is vonatkozik.

Oroszország a védelmi berendezések legjelentősebb beszállítója Indiában.

Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy érezhető némi előrelépés az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon. "Az atomfegyvermentes, blokkokon kívüli, semleges státusz (Ukrajna részéről) - ezt most már elismerik, hogy feltétlenül szükséges" - jelentette ki az orosz tárcavezető.

Szubramaniam Dzsaisankar a közleményében azt hangsúlyozta, hogy véget kellene vetni az összecsapásoknak és az erőszaknak Ukrajnában. A vitás kérdéseket az indiai fél szerint párbeszéd és diplomácia útján, a nemzetközi jog, az ENSZ Alapokmánya és az országok területi integritásának tiszteletben tartásával kell megoldani.

Az Ukrajna elleni orosz háború február 24-i megindítása óta India kedvezményes áron vásárol nyersolajat Oroszországtól.

Nirmala Szitharaman indiai pénzügyminiszter egy tv-interjúban azt mondta: ez a jövőben is így marad.

"Az ország nemzeti érdekeit és az energiabiztonságot helyezzük az első helyre. Miért ne vásárolnánk (orosz nyersolajat)? India lakosságának szüksége van rá" - mondta a miniszter.

India napraforgóolaj vásárlásáról is megállapodott Oroszországgal, méghozzá rekordmagas áron, miután a háború miatt leállt a szállítás Ukrajnából.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×