eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fővárosba.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Háború: kemény felszólítást küldtek Kínának az uniós vezetők

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke videotanácskozást folytattak Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel.

Kínának támogatnia kell az ukrajnai háború befejezését, és nem hunyhat szemet Oroszország tettei felett – hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-Kína csúcsot követő sajtótájékoztatón.

Az uniós vezetők videotanácskozást folytattak Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel. A tanácskozáson felszólították Kínát, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek segítenek Moszkvának megkerülni a gazdasági szankciókat.

"Nyilvánvalóvá tettük Peking számára, hogy nem avatkozhat be az Oroszország elleni szankcióink végrehajtásába"

– hangsúlyozta Von der Leyen.

"A szankciók megkerülésére vagy Oroszország támogatására irányuló kísérletek meghosszabbítják a háborút. Ez további áldozatokhoz és jelentős gazdasági következményekhez vezethet" – tette hozzá Charles Michel. Michel szerint az ukrajnai háború a globális biztonságot és gazdaságot fenyegeti, nem érdeke sem az EU-nak, sem Kínának. "Globális szereplőként felelősek vagyunk a békért és a stabilitásért" – hangsúlyozta.

Hszi Csin-ping: folytasson független Kína-politikát az EU

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint az Európai Uniónak önállóan kell benyomást alkotnia Kínáról, és független Kína-politikát kell alkalmaznia.

A kínai fél által a 23. alkalommal megrendezett EU-Kína csúcsról kiadott hivatalos közlemény szerint Hszi - nyolc évvel ezelőtti, brüsszeli látogatását felidézve - ismét úgy foglalt állást, hogy a két félnek együtt kell dolgoznia az eurázsiai kontinensen átívelő baráti, és együttműködési kapcsolatok építésén. A Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok ápolásának elsődleges céljai között a békét és a növekedést említette, kétoldalú átfogó stratégiai partnetkapcsolat kialakítását tűzve ki a nagyobb globális befolyás érdekében.

A kínai elnök szerint az ukrajnai válság tovább fokozta az elhúzódó koronavírus-világjárvány és a gyenge globális helyreállítás miatti nehézségeket. Ebben a helyzetben - vélekedett -

az EU-nak és Kínának erősítenie kell a kapcsolataikról, valamint a világ békéjét és fejlődését érintő kérdésekről szóló egyeztetéseket,

és építő jellegű szerepet kell betöltenie abban, hogy stabilizáló elem lehessen egy zűrzavaros világban.

Hszi szerint a kétoldalú kapcsolatok a múlt év óta előrehaladást mutattak, a kihívások ellenére is, a két fél közötti együttműködésben pedig újabb eredményeket értek el. Úgy fogalmazott: Kína és az Európai Unió kiterjedt közös érdekekkel rendelkezik, az együttműködésük pedig szilárd alapokon áll.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×