eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
A háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők várakoznak a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál 2022. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar határra is jöhetnek europolosok

A feladat, hogy megvédjék az Európai Uniót és az ukrán menekülteket a bűnügyi fenyegetésektől.

Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete (Europol) az Ukrajnával és Fehéroroszországgal szomszédos valamennyi ország határvédelméhez segítséget nyújt, hamarosan Magyarországon is; szakemberek és vendégtisztek biztonsági ellenőrzésekkel és nyomozással támogatják a nemzeti hatóságokat az európai külső határokon - tájékoztatott az uniós szervezet.

Az érintett országok kérésére az Europol szakemberei már jelen vannak Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Moldovában, a tervek szerint hamarosan Magyarországon is.

A kisegítő személyzet feladata, hogy megvédje az Európai Uniót és az ukrán menekülteket a bűnügyi fenyegetésektől. Azonosítják azokat a bűnözőket és terroristákat, akik a háborús helyzetet kihasználva a menekültáradattal próbálnak bejutni az Európai Unióba. A szakemberek és vendégtisztek információkat is gyűjtenek, amelyeket európai szintű bűnügyi fenyegetések értékelésére és a megfelelő válaszlépések kidolgozására használnak majd - közölték.

Az ukrán illetékes hatóságokkal kiegészülő együttműködés keretében végzett információgyűjtés lehetővé teszi az Europol számára, hogy előre jelezze a biztonságra fenyegetést jelentő fejleményeket. Összehangolja az operatív tevékenységeket az uniós tagállamokkal, hogy gyorsan tudjon reagálni az ukrajnai háború okozta állapotok kihasználására törekvő bűnözői csoportok tevékenységeire - tették hozzá.

Az uniós tagállamok kérésére az Europol 2016 óta segíti a bűnelhárítást a Földközi-tenger migrációs gócpontjaiban - közölték.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×