eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Joe Biden amerikai elnök (k) Kamala Harris alelnök (j) társaságában aláírja a beiktatási, valamint a kormányzati tisztségekre jelölt személyek jelöléséről szóló dokumentumokat a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitolium elnöki irodájában 2021. január 20-án, beiktatása napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo

Kétszázadik nekifutásra lett bűncselekmény a lincselés az Egyesült Államokban

Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris alelnök jelenlétében írta alá a törvényt.

Aláírta Joe Biden amerikai elnök kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban bűncselekménynek kell tekinteni a lincselést.

Az országosan érvényessé váló jogszabály értelmében a gyűlölet-bűncselekményt elkövetők akár 30 év börtönre is ítélhetők.

Biden az aláíráskor azt mondta, hogy a rasszista gyűlölet "nem csupán a múlt emléke", hanem kitart a jelenben is.

"A lincselés maga volt a terror" – fogalmazott az elnök.

Az aláírásnál jelen volt Kamala Harris alelnök is, az első színes bőrű nő ebben a pozícióban, aki már kaliforniai szenátorként sürgette a jogszabály elfogadását.

A törvényt Emmett Till afroamerikai tinédzserről nevezték el, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek – azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt –, az elkövetőket pedig felmentették.

A jogszabály elfogadásával az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkozott az Egyesült Államok törvényhozása, de végül csak idén március 8-án szavazta meg.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×