eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Cracked brick wall painted with a Ukrainian flag on the left and a Russian flag on the right.
Nyitókép: Gwengoat/Getty Images

Moszkva: titkos, amerikai finanszírozású biológiai labort találtak Ukrajnában

Vlagyimir Putyin–Emmanuel Macron–Olaf Scholz hármas tárgyalást tartottak.

Telefonon tárgyalt egymással Ukrajnáról Vlagyimir Putyin orosz elnök, Emmanuel Macron francia államfő és Olaf Scholz német kancellár – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal Moszkvában.

"Folytatták Ukrajna témájának megvitatását" – mondta Peszkov, aki egyéb felvilágosítást nem adott a megbeszélésről.

A TASZSZ meg nem nevezett német kormányzati forrásra hivatkozva azt írta Berlinből, hogy a német és a francia vezető azonnali fegyvernyugvást sürgetett Oroszországtól. A tájékoztatás szerint Macron és Scholz ragaszkodott hozzá, hogy a válság megoldását mindenképpen ukrán–orosz tárgyalás révén kell elérni.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentésében

  • 2911 ukrán katonai infrastrukturális létesítmény, továbbá
  • 97 repülőgép,
  • 107 pilóta nélküli légi jármű,
  • 141 légvédelmi rakétarendszer,
  • 86 radarállomás,
  • 986 harckocsi és páncélozott harcjármű,
  • 107 rakéta-sorozatvető,
  • 368 tüzérségi ágyú és aknavető, valamint
  • 749 darab speciális katonai jármű

megsemmisítéséről számolt be.

A szóvivő újabb nyilatkozatot tett a Moszkva szerint amerikai finanszírozású ukrajnai biológiai laboratóriumokról. Azt állította: az orosz fegyveres erők bizonyítékot találtak arra, hogy a Pentagon halálos kórokozók titkos, egyebek között vándormadarak általi terjesztésére szolgáló mechanizmus létrehozására irányuló kutatásokat támogatott.

"A dokumentumok szerint az amerikai fél azt tervezte, hogy 2022-ben Ukrajnában a madarak, denevérek és hüllők kórokozóival kapcsolatos munkát folytat majd, később áttérve az afrikai sertéspestis és a lépfene vándormadarak általi terjesztése lehetőségének tanulmányozására" – mondta Konasenkov.

Igor Kirillov, az orosz haderő sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi parancsnoka kijelentette: bizonyíték van arra, hogy

a harkivi laboratóriumból több mint 140 olyan edényt szállítottak külföldre, amelyek denevérek ektoparazitáit – bolhákat és kullancsokat – tartalmaztak.

Állítása szerint az egyik projekt keretében denevérek biológiai fegyverként való alkalmazását vizsgálták.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az amerikaiak célja olyan biológiai anyag előállítása, amely képes szelektíven célba venni különböző etnikai csoportokat, "különösen a szlávokat". Beszámolója szerint az Egyesült Államoknak sikerült a kijevi, harkivi és odesszai biolaboratóriumok dokumentációjának és az ott tárolt bioanyagoknak a nagy részét Lvivbe és Lengyelországba szállítani.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter antalyai sajtótájékoztatóján hivatalos magyarázatot sürgetett az Egyesült Államoktól a laboratóriumok működésére, amelyekben szerinte "etnikai irányultságú" biológiai fegyverek előállítását célzó kísérletek folytak.

Az orosz kormány csütörtökön meghatározta azoknak a korábban külföldről behozott áruknak és berendezéseknek a listáját, amelyeknek stabilizációs okokból ideiglenesen tilos elhagyniuk az országot. A felsorolásban technológiai, távközlési, orvosi berendezések, járművek, mezőgazdasági gépek, elektromos berendezések vannak.

A lista több mint 200 tételből, köztük vasúti kocsikból és mozdonyokból, konténerekből, turbinákból, fém- és kőmegmunkáló gépből, monitorokból, kivetítőkből, konzolokból és panelekből áll. A korlátozás egyes faanyagokra is kiterjed.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaira, valamint - Abházia és Dél-Oszétia kivételével - az egész világra érvényes korlátozás 2022 végéig érvényes.

A moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér közölte, hogy március 15-től felfüggeszti D termináljának működését.

A csak Moszkva által elismert, Georgiától elszakadt Abházia csütörtökön diplomáciai kapcsolatot létesített a szintén csak Oroszország által szuverénnek elfogadott, Ukrajnából orosz segítséggel kivált Luhanszki Népköztársasággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×