eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a hetenkénti kormányülést vezeti Jeruzsálemben 2021. június 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Maya Alleruzzo

Az izraeli kormányfő Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, most Berlinbe utazik

A török államfő pedig vasárnap telefonon fog tárgyalni az orosz elnökkel - az is ismert, hogy mit fog kérni tőle.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - jelentette be Bennett szóvivője Jeruzsálemben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen is kérte erre Jeruzsálemet izraeli közlések szerint. Izrael az elmúlt napokban ajánlkozott békeközvetítőként Oroszország Ukrajna ellen február 24. óta tartó háborújában.

Imran Hán pakisztáni kormányfő már régebben tervezett február 24-i látogatását nem számítva Bennett az első külföldi vezető, aki a háború kirobbanása óta Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombat este megerősítette, hogy Bennett munkalátogatáson Moszkvában járt, és az orosz elnökkel az ukrajnai helyzetről tárgyalt, de további részleteket nem közölt. Izraeli részről annyit tettek hozzá, hogy az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos lépéseit Bennett Németországgal, Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is egyezteti (utóbbival előzőleg is egyeztetett).

A Haaretz azt írta, Bennett beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, miután a háromórás tárgyalást követően elhagyta a Kremlt. Izraeli forrásra hivatkozva beszámoltak róla, hogy a találkozón szó volt az ukrajnai harcok által érintett izraeliek és zsidók helyzetéról, valamint megvitatták az Irán és a világhatalmak teheráni nukleáris programjáról folytatott tárgyalások ügyét is.

Az izraeli kormányfő Moszkvából Berlinbe utazik, hogy Olaf Scholz német kancellárral találkozzon.

Naftali Bennettet elkísérte útjára tolmácsként Zeév Elkin építésügyi miniszter, aki Harkivban született, és testvére jelenleg is Ukrajnában él. Mind Bennett, mind Elkin vallásos zsidók, akik szombaton csakis emberélet megmentése érdekében utaztak és végeztek munkát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megerősítette Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Ankara folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajna és Oroszország között mielőbb visszaálljon a béke - áll a török elnöki hivatal szombati közleményében. Szóvivője bejelentette azt is, hogy a török államfő vasárnap telefonon tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és

arra kéri majd, hogy azonnal vessen véget a háborúnak, és fel fogja ajánlani, hogy házigazdaként magas szintű tárgyalásokat szervez Ukrajna és Oroszország között.

A NATO-tag Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is határos a Fekete-tenger felségvizein, és mindkettőjükkel jó kapcsolatokat ápol. Ankara Ukrajna orosz katonai megszállását elfogadhatatlannak nevezte, ugyanakkor nem támogatja a Moszkva elleni nemzetközi büntetőintézkedéseket.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken annak a reményének adott hangot, hogy Törökország helyszínt biztosíthat egy orosz-ukrán külügyminiszteri szintű diplomáciai tárgyalásnak a déli Antalyában március 11-13. között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×