eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz államfő megbeszélésen vesz részt a moszkvai Kremlben 2020. január 15-én. Az ülésen Medvegyev bejelentette, hogy kormányával együtt lemond. Putyin elfogadta a lemondást, ugyanakkor felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Az államfő felajánlotta továbbá Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyilkolszkij

Felmondhatják az oroszok az atomfegyver-korlátozásról szóló egyezményt

Erről Dmitrij Medvegyev volt elnök-miniszterelnök értekezett szombaton. Diplomáciai kapcsolatokat sem tart különösebben indokoltnak.

Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és a nyugati szankciók miatt akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt is felmondhatja - írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon szombaton.

Medvegyev, aki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, aláhúzta: a szankciókat megtorlandó azt fontolgatják, hogy elrendelik az Oroszországban elhelyezett nyugati vagyonok befagyasztását. A moszkvai kormány emellett azt sem zárja ki, hogy államosítja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, valamint más nem baráti térségekben regisztrált vállalkozások oroszországi vagyonát.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada pénteken bejelentette, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Lavrov külügyminisztert.

Medvegyev szerint a szankciók a nyugati országok politikai tehetetlenségét tükrözik, és csak segítenek Oroszország egységének megteremtésében. A büntetőintézkedések miatt Moszkva teljesen felülvizsgálhatja viszonyát a Nyugattal - tette hozzá.

A volt elnök diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte.

"Nincs különösebb szükség a diplomáciai kapcsolatok fenntartására"

- írta. "Távcsöveken és célkereszteken keresztül is nézhetjük egymást" - tette hozzá.

Medvegyev "nagyon tisztességtelennek" nevezte, hogy az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát a Tanács intézményeiben. Jelezte: ez jó indok arra, hogy végleg távozzanak a szervezetből, és újra életbe léptessék a halálbüntetést Oroszországban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×