INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

ferenc pápa

katolikus

vatikán

térd

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt a koronavírus miatt lezárt vatikáni Szent Péter téren  2020. április 10-én. A járvány miatt tartják a keresztutat a római Colosseum helyett a Szent Péter téren.

Ferenc pápa nem tudott felállni az audiencián

Infostart / MTI

Be van gyulladva a térde, orvosa szerint "öregkori fájdalom" ez.

Az ukrajnai békének szentelte Ferenc pápa a szerdai általános audienciát, melyen személyesen magyarázta el, miért nem tudta állva köszönteni a hívőket.

Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben tartott általános meghallgatáson a jelen lévő több ezer hívőhöz fordulva azt mondta, nem tud szokása szerint közel menni hozzájuk személyes üdvözlésre.

Az egyházfő jobb térdének gyulladására hivatkozott. Tréfálkozva hozzátette:

"el fog múlni, (...) azt mondják, öregkori fájdalom, éppen ezért nem értem, miért fáj nekem".

A pápa a korában megjelent hírekre reagált, mivel a sajtó képviselői már kedden észrevették, hogy nehezen mozog.

Ferenc pápa január 26-ra imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában. Az audiencia végén kijelentette, "kitartóan azt kérjük az Úrtól, hogy Ukrajna földjén a testvériség kivirágzását láthassuk, a sebek, a félelmek, a megosztottság felülmúlásával".

Ukrajna népe "megérdemli a békét" - tette hozzá. A nemzetközi politika felelőseit felszólította, hogy a párbeszédet és mindenki javát helyezzék előtérbe az egyéni érdekek helyett. "Kérem, soha ne a háborút válasszuk!" - mondta Ferenc pápa.

A pápa emlékeztetett a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjára is, amelyet január 27-én tartanak.

"Emlékezni kell több millió zsidó és különböző nemzetiségi és hitű ember megölésére. Nem szabad megtörténnie többé ennek a kimondhatatlan kegyetlenségnek. Felhívást intézek elsősorban az oktatókhoz és a családokhoz: segítsék elő, hogy ez a borzalom, a történelemnek ez a sötét oldala tudatosodjék az új generációkban. Nem szabad elfelejteni, mivel csak így lehet olyan jövőt építeni, melyben az emberi méltóságot többé nem tiporják el" - jelentette ki Ferenc pápa.

Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018