eur:
394.41
usd:
370.44
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Grocery basket with products
Nyitókép: Nodar Chernishev/Getty Images

Térségünket sújtja a legjobban az élelmiszerárak megugrása az EU-ban

Az ENSZ élelmiszeripari és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerint a tavalyi év az elmúlt tíz év rekord árszintjét produkálta globálisan az élelmiszer-kereskedelemben, a kelet-közép-európai áremelkedés azonban helyenként az EU-átlag dupláját is meghaladja.

Az EU statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) jelentése szerint tavaly novemberben az európai uniós élelmiszerár-növekedés – az előző év azonos időszakához képest – 2,9 százalékos volt, amit azonban a több kelet-európai tagország megduplázott: Lengyelországban 6,1, Romániában 6,2, Bulgáriában 6,8 százalékos volt az élelmiszer-drágulás, miként csaknem az uniós átlag dupláját tette ki 5,4 százalékkal a magyar áremelkedés is.

A brüsszeli Politico idézett ennek kapcsán olyan véleményt, hogy miközben ezeket az államokat is érintik mindazon tényezők, amelyek a többi EU-tagot – a járványbezártság utáni nagyobb fogyasztástól a természeti katasztrófák okozta ellátási kimaradásokon át az energiaárak megugrásáig –, külön adottságuk, hogy az itt élők esetenként az uniós átlagot meghaladó mértékben költenek egyes élelmiszerekre, mindenekelőtt zöldségre.

Az EU-huszonhetek szintjén például a vásárlói kosár 13,5 százalékát teszik ki zöldségcikkek, míg ugyanez a lengyel és a magyar fogyasztók körében felmegy 16 százalékra, de Romániában például eléri a 25 százalékot is.

Tekintve, hogy a kapcsolódó áremelkedés a tömeges napi fogyasztást érinti,

a tagállami vezetés az érintett országok mindegyikében igyekszik valamilyen intézkedéssel tompítani a hatást.

A Politico riportja példaként utal a magyar kormány napokban elrendelt árstoprendeletére, amit egyébként a portál szerint az EU-tagságra pályázó Szerbia és Észak-Macedónia már korábban meglépett, midőn ideiglenesen befagyasztotta olyan alapvető élelmiszerek árát, mint a kenyér, a cukor és napraforgóolaj.

Az árstop ötlete Lengyelországban is felmerült – egy kormánypárti parlamenti képviselő, Kazimierz Smoliński beszélt róla –, de akkora felzúdulást váltott ki ellenzéki oldalon („kommunista időkre emlékeztető” lépésnek minősítve), hogy a Morawiecki-kormány elhatárolódott tőle, maga Smoliński pedig sietett hangsúlyozni, hogy kizárólag „saját ötletről” volt szó.

Ami nem jelenti azt, hogy a lengyel kormány beérné tétlenséggel. A Politico szerint

Varsóban mindenekelőtt az áfa oldaláról igyekeznek mérséklően hatni a vészes árnövekedésre.

Az EU pénzügyminiszteri tanács a járvány okozta gazdasági károkra tekintettel egy közelmúltban hozott döntésében felvetette annak lehetőségét, hogy a kormányok indokolt esetben egyes élelmiszereknél akár nulla százalékra is leszállíthassák a hozzáadottérték-adó mértékét.

A vonatkozó döntés EU-szinten még nem hatályos, de a brüsszeli portál szerint a Morawiecki-kormány most azért lobbizik, hogy már annak formális elfogadása előtt Varsóban élhessenek a zéró áfa bevetésével egyes élelmiszereknél, valamint egyes műtrágyáknál is.

Az áfacsökkentés lehetőségét amúgy jelentések szerint a térség további országaiban is fontolgatják, így napirenden van Romániában és Csehországban is.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×