INFORÁDIÓ
2022. december 7. szerda
Ambrus

boris johnson

karantén

nagy-britannia

buli

A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. január 12-én. Johnson a nap folyamán elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti összejövetelért, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen.

Boris Johnson karanténsértő partija "berobbantotta" a parlamentet

Londonban a szerdai, drámai parlamenti nap után, csütörtökön megindult a kárelhárító kampány – hiába a közfelháborodás, a kormányfő nem gondolja úgy, hogy karantént sértett volna. Pedig a távozását immár pártja egyes képviselői is követelik.

Boris Johnsonnak az újabb karanténsértő partiról szóló válaszára megtelt a brit parlament. Annyira, hogy nem mindenki tudott leülni, merthogy az alsóházba 650 képviselőt választanak, de csak 427 az ülőhelyek száma.

Mindez jól mutatja, mekkora súlya volt a brit közéletben Johnson fellépésének, amelyben elismerte tettét és bocsánatot kért, amiért a pandémia kezdetén, 2020. májusában kerti partit tartottak a rezidenciáján és ott ő is megjelent. Az akkori szabályok szerint minden brit csak egyetlen másik más háztartásbelivel találkozhatott, azt is a szabadban és kétméteres távolságban.

Ehhez képest 2020. május 20-ra több mint 100 embert invitáltak meg a Downing Street 10-i rezidencia hátsó kertjébe.

Miközben a briteknél bevett óbégatás közepette egyre-másra álltak fel a parlamenti képviselők – köztük kormánypárti konzervatívok –, hogy felszólítsák Johnsont, mondjon le, a miniszterelnök azzal érvelt, hogy úgy tudta, „munkahelyi eseményre” megy.

Annak ellenére, hogy a kormányfő empatikusan bocsánatot kért, sokak felháborodását fokozta, ahogyan védekezett.

„Bocsánatot kérek, tudom, hogy az országban milliók hoztak emberfeletti áldozatokat... Tudom, milyen szenvedésen mentek át, nem tudták meggyászolni szeretteiket és nem tudták élni az életüket” – kezdte, majd elismerte a haragjukat, amiért pont azok az emberek nem tartották be a szabályokat, akik hozták őket.

A magyarázat pedig az volt, hogy a Downing Street nagy kertjét folyamatosan használták, mert a friss levegő fékezi a vírus terjedését... „Úgy mentem ki, hogy azt hittem, egy munkaeseményről van szó. Fel kellett volna ismernem, hogy bár technikailag megfeleltünk az ajánlásoknak, több millió ember ezt mégis másképp látná.”

Ez volt az a mondat, ami kiverte a biztosítékot. A képviselők – főként ellenzékiek – felzúdulva fogadták a szavait. Kier Starmer ellenzéki vezér borítékolható módon közölte: „Egy olyan férfi szánalmas színjátéka, akinek nincs hová mennie...

Nem ismerte fel, hogy egy partin volt? Ez annyira nevetséges, hogy sértő.

Meglépi-e a becsületes lépést, és lemond-e?” – tette fel a kérdést. Később csatlakozott hozzá a skót konzervatív párt vezetője is, távozásra szólítva fel a miniszterelnököt.

Több konzervatív képviselő is a választókerületében tapasztalható haragot említette és értésre adta, hogy meg kellene szabadulni a számukra kínos kormányfőtől.

London, 2022. január 12.
Egy tüntető a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. január 12-én. Boris Johnson brit miniszterelnök a nap folyamán elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti parti miatt, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen.
MTI/EPA/Andy Rain
Egy tüntető a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. január 12-én. Boris Johnson brit miniszterelnök a nap folyamán elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti parti miatt, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen. MTI/EPA/Andy Rain

A közelebbi kormánytagok azonban csütörtökön beindították a kármentesítési PR-akciót. Johnson lemondta egyik belföldi útját, miközben az északír ügyek minisztere a médiában elkezdte magyarázni, hogy „nagyon, nagyon őszintén kért bocsánatot, és nem hitte azt, hogy szabályt sértett. Az emberek saját maguk is eldönthetik ezt, amikor meglátják a vizsgálat eredményeit”.

Kommentátorok viszont megjegyezték: más vezető toryk csak lassan álltak ki Johnson mellett. Rishi Sunak pénzügyminiszter – a tárca gazdája és a mindenkori miniszterelnök hagyományosan riválisok – kivárt és egy tweetben írta azt, hogy „türelmet” érdemel a kormányfő. Sok britnek azonban – pártállástól függetlenül – ez már rég elfogyott.

(Nyitókép: A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. január 12-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Kapcsolódó hang

Boris Johnson karanténsértő partija "berobbantotta" a parlamentet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018