eur:
393.12
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Újabb karanténsértő parti miatt főhet Boris Johnson feje

Boris Johnson brit miniszterelnöknek nem sokat kellett várnia, itt az újabb „karanténsértős” botrány, egy újabb buliról, amit a lezárás idején tartottak a kormányfői rezidencián.

Úgyis utoléri a sorsa – körülbelül ezt üzente az általában a parlamenti terem túloldalán ülő ellenfelének, Boris Johnson kormányfőnek Angela Rayner, a brit Munkáspárt helyettes vezetője. Az ok egy kiszivárgott e-mail, amely szerint a pandémia kezdetén kerti partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián.

A levél laza hangnemben arra szólította fel a címzetteket, hogy „hozzatok magatoknak piát” és a meghívó 2020. május 20-ra szólt, amikor még az egész világ azt próbálta megérteni, hogy pontosan mi is történik.

Mint a BBC politikai tudósítója megjegyezte: az emberek otthon ültek, egy másik személlyel volt joguk találkozni a szabadban, miközben a házban, ahol ezeket a szabályokat hozták, kerti mulatságra gyülekeztek.

Mivel a munkáspárti vezér, Sir Keir Starmer pozitív tesztje miatt otthonába zárkózott, helyettese ment neki Johnsonnak a parlamentben. Angela Raynerrről ismert, hogy nem kíméli a konzervatív kormányfőt: nevezte már „szennynek, homofóbnak, rasszistának és nőgyűlölőnek” is.

Most, amikor Johnson nem akart reagálni az újabb kínos információra, egy költségvetési illetékest küldtek, hogy válaszoljon az ellenzéki pártvezetés kérdéseire.

A meghívó a miniszterelnök első magántitkárától, Martin Reynoldstól származik. A levélben az is olvasható hogy „élvezzük ki maximálisan a szép időt, és iszogassunk a biztonságos távolságot betartva!”.

Azt kellene kinyomozni, hogy ott volt-e a miniszterelnök – tette fel a kérdést a munkáspárti vezető, mire a válasz az volt, hogy „sajnáljuk a frusztrációt, amit az állítások okoztak”, és hogy „egy vezető államhivatalnok vizsgálja ki a Downing Street 10-ben történt összejöveteleket... ha kiderül, hogy valaki szabályt sértett, akkor annak fegyelmi következményei lesznek”.

A miniszterelnöki hivatal azzal hárítja el a további kérdéseket, hogy „vizsgálat folyik az ügyben”.

Johnson úgy nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy ott volt-e a május 20-i partin, hogy fénykép bizonyítja, feleségével együtt részt vett egy hasonló, öt nappal korábbi összejövetelen.

Amikor az őt képviselő illetékesnek nekiszegezték a kérdést a parlamentben, hogy lemond-e a miniszterelnök, ha kiderül, hogy törvényt sértett, akkor beosztottja azt mondta: „a kormányfő nem megy sehova”, és hogy „továbbra is élvezi a lakosok bizalmát”.

Feltételezések szerint 30-40 ember vett részt a 2020. május 20-i kerti partin, amelyet egy hosszú megterített asztal körül rendeztek. Ugyanezen a napon mondta azt a brit kulturális miniszter, Oliver Dowden: „szabad térben egy emberrel lehet találkozni, feltéve, ha betartják a kétméteres távolságot”. Az ügy miatt már több konzervatív politikus is bírálta Johnsont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×