eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
LONDON, UK - JANUARY 15: People protest against Prime Minister of the United Kingdom Boris Johnson outside the Prime Ministers Office on 10 Downing Street in London, United Kingdom on January 15, 2022. Protesters demanded the resignation of Johnson and protested against him for violating coronavirus (COVID-19) measures in a garden party. Protesters held banners reading Johnson Must Go, No To Racism - No To Boris Johnson, Johnson Has Got to Go. (Photo by Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via Getty Images

Már Boris Johnson pártjában is nagy a harag

Továbbra is hullámokat vet a brit kertiparti-botrány, a politikai paletta mindkét oldaláról követelik Boris Johnson miniszterelnök lemondását. A toryk 40 százaléka is azt szeretné, ha menne.

Lassan már nem lehet megszámolni, hány karanténsértő partit kötnek Boris Johnson kormányához. A szigetországban ez azért váltott ki nagy felzúdulást, mert a pandémiát övező szigorú szabályok miatt sokan nem tudtak elég időt tölteni a fertőzés következtében szeretteikkel, vagy az előírásokat betartva bezárkóztak. Mindezért Johnson miniszterelnökön csattan az ostor, aki már hetek óta próbálja elkerülni a rázúduló nyilakat.

Hétfő este a kormányfő ismét megcsillogtatta divatérzékét, amikor sajátos mintázatú rövidnadrágot viselve ment ki kutyát sétáltatni, illetve kocogni az utcára. Mindezzel valószínűleg azt akarta sugallni, hogy minden rendben van, majd elmúlik a mostani ügy.

De úgy tűnik, nincs minden rendben,

mivel egy friss felmérés szerint a kormányzó konzervatív párt egyszerű tagjainak 40 százaléka szerint Johnsonnak le kellene mondania.

Ed Costelloe, a Grassroots Conservatives nevű párttagcsoport elnöke azt mondta: már évek óta nem tartottak közvélemény-kutatást a tagok között, de „a különleges közhangulat” miatt ezt most fontosnak tartották.

„Egyértelmű, hogy senki sem repes az örömtől. Hatalmas, abszolút a harag. És meg van rá az okuk” – mondta. Azt is kifejtette, hogy a legtöbb válaszadó írt a konzervatív képviselőjének vagy a helyi pártszervezetnek, és kifejezte a rosszallását.

„Van néhány ember, aki szerint nem most kell kapitányt váltani. Sokan viszont az mondják: mennie kell, csak még nem most” – tette hozzá Costelloe.

A brit média által megkeresett tory képviselők azt mondták, hogy elöntötték őket az e-mailek. A polgárok saját nehézségeikről szóló történeteikkel bombázzák őket. Bizonyára azért, hogy éreztessék: amíg a kormányfő és stábja szabadon iszogathatott a rezidencián vagy a kertben, addig ők betartották a karanténszabályokat, és nem társaságban töltötték az időt.

Volt, ahol a „hazugság” és „hazug” szavakat festették fel egy konzervatív képviselő irodája falára.

Egyes tory pártszervezetek szerint néhány tag tiltakozásként kilépett.

„Szégyellem magam” – fejtegette Nicholas Bennet önkormányzati képviselő, aki 10 éven át parlamenti képviselő is volt. „Margaret Thatcher és John Major alatt szolgáltam. Ők nem engedtek volna meg egy ilyen péntek esti iszogatós kultúrát” – mondta.

Johnson néhány kevés, megszólalni hajlandó híve azt mondta: maradnia kell, mert jól lépett fel az oltási programmal és a járványra adott válasszal.

A konzervatív képviselők azonban aggódnak, hogy a botrány ronthatja az esélyeiket a tavaszi brit önkormányzati választásokon. Ha elpattan a húr, akkor lehet, hogy Johnson hamarosan már nem a Downing Street 10 közelében fogja sétáltatni a kutyáját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×