eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Mark Rutte ügyvivő holland kormányfő a parlament alsóházában tartott vitán Hágában 2021. április 1-jén. A holland ellenzéki pártok Geert Wilders, a bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt elnökének kezdeményezésére bizalmi szavazást indítványoztak Rutte ellen, aki megnyerte a márciusi parlamenti választásokat annak ellenére, hogy az év elején lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. Ruttét azzal vádolják, hogy hazudott a kormányalakítási tárgyalásokon elhangzottakról Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus jövőbeli pozícióját illetően.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Csökken a holland koalíciós pártok támogatottsága

Három közvélemény-kutató cég legfrissebb összesített elemzése szerint egyre csökken a három legnagyobb holland koalíciós párt támogatottsága - közölte pénteken a holland közszolgálati média, a NOS.

Az I&O Research, az Ipsos/EenVandaag és a Kantar intézet kutatásaiból kiderült, hogy alig néhány héttel a Mark Rutte kormányfő vezette kabinet bemutatása előtt a vezető pártok vesztettek népszerűségükből a márciusban tartott parlamenti választások óta.

A Rutte vezette, jobboldali Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 28-34 mandátumot kapna, ha most tartanák a választásokat, szemben az októberi adatokkal, amelyek 34-38 parlamenti széket becsültek a koalíció legnagyobb pártjának. Tom Louwerse kutatásvezető szerint a támogatottság csökkenése annak tudható be, hogy a VVD szavazói balra tolódással vádolják Ruttét.

A második legnagyobb koalíciós párt, a balliberális 66-os Demokraták (D66) legalább négy mandátumot vesztene a megszerzett 24 parlamenti helyből. A legnagyobb népszerűségcsökkenést a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) szenvedte el, amely a jelenlegi mandátumbecslések alapján a márciusi választásokon elnyert 15 parlamenti székéből akár 10-et is veszthetne. Az egyetlen koalíciós párt, amelynek nem csökkent a támogatottsága, a konzervatív Keresztény Unió (CU).

A koalíciós pártok iránti bizalomcsökkenésből legjobban a parlamentbe újonnan bekerülő pártok profitáltak:

az uniós föderalizmust támogató Volt, a konzervatív-liberális JA21 és a BBB agrárpárt mintegy 9 hellyel kapna többet.

Rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a VVD, a D66, a CDA és a CU között.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azután kezdi meg az újabb teljes felhatalmazású kormányzást - immáron negyedik alkalommal -, hogy ez év elején lemondásra kényszerült, mivel kiderült, hogy a hatóságok 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×