eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
People watch a television screen reporting the death of Kim Jong Il, leader of North Korea, at Seoul Station in Seoul, South Korea, on Monday, Dec. 19, 2011. Kim, the second-generation North Korean dictator who defied global condemnation to build nuclear weapons while his people starved, has died, state media reported. Photographer: Chiho Jeong/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chiho Jeong/Bloomberg via Getty Images

Tilos a nevetés, de még a születésnap megünneplése is Észak-Korában

A néhai diktátor, Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulója alkalmából 11 napra megtiltják az észak-koreaiaknak, hogy nevessenek vagy alkoholt igyanak – számolt be a brit Daily Mail.

Kim Dzsong Il 1994-től 2011-ben bekövetkezett haláláig irányította Észak-Koreát, majd harmadik és egyben legkisebb fia, Kim Dzsong Un vette át a helyét. Most, tíz évvel a halála után, az észak-koreaiak kénytelenek betartani a 11 napos gyászt, amely alatt nem szabad sem nevetni, sem alkoholt inni. A kormányhatóság elrendelték a lakosság számáta, hogy ne mutassák boldogság jeleit, amíg Észak-Korea megemlékezik Kim Dzsong Il haláláról – idézi a brit napilapot a Portfolio.

A gyászidőszak alatt tilos alkoholt inni, nevetni és szabadidős tevékenységeket folytatni – mondta a Radio Free Asiának egy észak-koreai, aki az északkeleti határ menti városban, Sinidzsuban él. A forrás hozzátette, hogy az észak-koreaiak december 17-én – Kim Dzsong Il halálának évfordulóján – nem vásárolhatnak élelmiszert sem. Arról is beszámoltak, hogy korábban több embert fogtak el ittas állapotban gyászidőszak alatt, és „ideológiai bűnözőként” kezelték őket. Elvitték, és soha többé nem lehetett látni őket.

Ha valaki családtagja meghal a gyászidőszak alatt, nem szabad hangosan sírni; az emberek pedig még a saját születésnapjukat sem ünnepelhetik meg, ha az a gyászidőszakba esik.

Kim Dzsong Il 2011. december 17-én szívinfarktusban halt meg, 69 éves korában; miután 17 éven át vezette a diktatúrát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×