eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Emer Cooke, az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ügyvezető igazgatója (a képernyőn) az ügynökségnek az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájára vonatkozó döntéséről beszél Utrechtben 2021. január 29-én. Az EMA ajánlást adott az AstraZeneca vakcinájának egyéves feltételes forgalmazására, miután úgy ítélte meg, hogy az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Jeroen Jumelet

Enyhíteni igyekszik az EMA az omikron okozta aggodalmakon

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa ellen.

Mégha el is fog terjedni az új variáns, a jelenleg rendelkezésünkre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak majd - jelentette ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője, Emer Cooke az Európai Parlamentben a Dél-Afrikából származó koronavírus-mutánsra, az omikronra utalva, amely már több uniós országban is megjelent.

Szerinte egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyógyszergyártóknak kell-e változtatniuk a Covid elleni vakcináikon az omikron miatt, de az EMA felkészül erre a lehetőségre is. Ha szükségessé válik a módosítás, a hatóság 3-4 hónap belül képes lehet azok jóváhagyására - mondta Cooke a Privátbankár cikke szerint.

Ehhez a gyógyszergyártóknak a többi között klinikai vizsgálatokon be kell bizonyítaniuk, hogy a módosított vakcinájuk működik a gyakorlatban is. A Reuters emlékeztet arra, hogy az EMA februárban új iránymutatást adott ki a módosított oltóanyagok jóváhagyási eljárásának felgyorsítására.

Beszélt arról is, hogy a gyógyszerügynökség szoros kapcsolatban áll a nemzetközi szabályozókkal, köztük az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC), vészhelyzeti terveik készen állnak, de - mint mondta - remélik, hogy nem lesz szükség az alkalmazásukra.

Korábban a Moderna vezérigazgatója arról beszélt, hogy valószínűleg csökkent védelmet jelentenek a mostani oltások az omikron ellen, és Stephane Bancel is részletezte, mennyi idő alatt tudnak új szert fejleszteni ellene (de azt persze le is kell gyártani, vagyis mire az emberekhez ér az oltás, hosszú hónapok telnek el).

A Biontech, amely a Pfizerrel közösen fejlesztette ki vakcináját, hétfőn bejelentette, hogy megkezdte az omikronra alakítani az oltását. Ugyanerről számolt be a Szputnyik V oltás gyártója is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×