eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozt mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A Moderna szerint hónapok múlva vethető csak be új oltás az omikron ellen

A cég vezérigazgatója úgy vélekedik, egy ilyen oltás kifejlesztése, nagy mennyiségben történő gyártása, majd a rendelő országoknak történő kiszállítása nem hetek kérdése.

A gyógyszercég emlékeztető oltása, mely 100 mikrogrammos, ennél sokkal hamarabb használatba vehető lesz.

"A nagyobb dózis azonnal elkészülhet, az viszont hónapokba telik, mire az omikronspecifikus változatot tömeges mennyiségben szállítani lehet" - mondta Stephane Bancel, a cég vezérigazgatója a CNBC-nek.

A Modernánál úgy véli, hogy az omikron variáns erősen fertőző, de

legalább két hétbe telik annak megállapítása, hogy a mutációk mennyire befolyásolták a jelenleg forgalomban lévő vakcinák hatékonyságát.

"Attól függően, hogy mennyit esett a védettség szintje, egyrészt dönthetünk úgy, hogy a jelenlegi vakcinából nagyobb adagot adunk világszerte az emberek védelmének érdekében, illetve másik útként a nagyon magas rizikójú embereknek, az immunhiányosoknak és az időseknek szüksége lehet egy negyedik adagra" - mondta Bancel.

A WHO szombaton arról adott ki nyilatkozatot, hogy az omikronban felfedezett több mint 30 mutáció miatt elképzelhető, hogy az gyorsabban terjed és ellenállóbb az oltásoknak. A variánst először a Dél-Afrikai Köztársaság Gauteng provinciájában szekvenálták. Ebben a tartományban található Johannesburg is. Mint arra Bencel is rámutatott, a variáns nagyon gyorsan terjed, egy az országból Amszterdamba érkező repülőjárat több mint 600 utasának tizedénél mutattak ki koronavírus-fertőzést, legalább tízen pedig az omikront kapták el.

"Úgy véljük, hogy

az omikron a legtöbb országban már jelen van.

Ahová az elmúlt hét-tíz napban közvetlen járatokat indítottak Dél-Afrikából, már vannak olyan esetek, amelyekről talán nem tudunk" - mondta.

A variáns megrémítette a globális piacokat, a Dow Jones ipari átlaga pénteken 905 pontot, azaz 2,53%-ot esett, ami az év eddigi legrosszabb napját jelenti. A világ több országa megtiltotta a Dél-Afrikából érkező járatok fogadását.

Stephane Bancel egy kedd reggel megjelent Financial Times-interjúban arról beszélt, hogy a mostani oltások hatékonysága az omikron variáns ellen valószínűleg alacsonyabb lesz, mint a delta ellen. Megemlítette még, hogy a kutatók arra számítottak, hogy csak 1-2 év múlva bukkanhat fel olyan szupermutáció, mint a dél-afrikai.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×