INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

covid-19

who

omikron variáns

oltóanyag

koronavírus

járvány

afrika

átoltottság

Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.

Gordon Brown szerint idén legalább 100 millió adag vakcinát kidobnak majd

Infostart / Fóris György

Egyeztetést kezdett hétfőn az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 194 tagállama arról, hogy állandó közös konzultációs mechanizmust állítsanak fel jövőben a világjárványok globális megelőzésére.

Az online WHO-tanácskozás nyitónapján a résztvevőket üdvözölve Angela Merkel leköszönő német kancellár maga is fontosnak minősítette egy olyan átfogó globális megállapodás tető alá hozását, ami világjárványok kirobbanása esetére egyeztetett lépéseket helyez kilátásba a szervezet valamennyi tagállama számára.

Merkel egyúttal felszólította a világ gazdagabb országait, hogy

az eddigieknél bőkezűbb rendszeres hozzájárulásokkal tegyék a WHO működését még hatékonyabbá.

A hétfőn kezdődött online egyeztetés - aminek fontos vonása, hogy a világszervezett munkájából Donald Trump elnöksége idején kivonult Egyesült Államok kormánya is újra képviselteti magát benne - előre láthatóan szerdáig tart majd. A tanácskozás a kezdeményezők szándéka szerint konkrét mandátumot fogalmazhat meg globális járványmegelőzési mechanizmusok kitárgyalására.

Sajtójelentések megjegyzik, hogy az eredeti elképzelés még egyfajta „járványmegelőzési szerződés” kihordását célozta volna, a most asztalra került tervezet azonban már nem tartalmazza a „szerződés” kifejezést, mivel ettől számos tagország kormánya húzódozott a benne rejlő jogi kötelezettségvállalás, valamint az ezzel járó honi ratifikációs kötelesség lehetséges bonyodalmai miatt.

A jelenlegi szöveg e helyett egy (járványügyi) „nemzetközi tárgyalótestület” felállítását szorgalmazza a WHO keretein belül, ami jelenlétével és folyamatos munkájával bármilyen jövőbeni járvány kirobbanása esetén a gyors egyeztetést és koordinált globális reagálást tehet lehetővé.

Ezzel egy időben Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök (2007-2010 között), aki jelenleg a WHO (globális finanszírozásért felelős) nagykövete, a brit Sky Newsnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a gazdag nyugati országok

az év végéig megengedhetetlen módon mintegy 100 millió adag Covid-oltóanyagot „elpocsékolnak” majd.

Legalább ekkorára tehető ugyanis az a nyugati vakcina-készlet, amit 2021-ben előre látható módon már nem fognak tudni felhasználni, és ezek ily módon az év végi lejáratuk miatt megsemmisítésre lesznek ítélve.

Szerinte ez elfogadhatatlan helyzet akkor, amikor a világ egészének átoltottsága továbbra is oly nagy mértékben elmarad a fejlett országok átlagától. Afrika 1,3 milliárdos népességének például csak alig 7 százaléka teljesen beoltott.

Sajtójelentések ennek kapcsán idézték Seth Berkleyt, az ENSZ COVAX oltási programját bonyolító Gavi nevű szervezet főigazgatóját, aki az omikron-variáns dél-afrikai feltűnése kapcsán egy hétvégi üzenetében tömören megállapította, hogy

„a világ csak akkor lesz védett újabb variánsok megjelenése ellen, ha a világ teljes népessége, nem pedig csak a gazdagabbik rész, egyenlő mértékben be lesz oltva”.

Brown szerint amúgy reményre adhat okot, hogy a világ vakcinatermelése hamarosan elérheti a havi 2 milliárd dózist, ami után már csak az adagok időben történő eljuttatásának infrastruktúráját kell tudni hatékonyan megoldani.

Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018