eur:
395.17
usd:
368.12
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Gordon Brown szerint idén legalább 100 millió adag vakcinát kidobnak majd

Egyeztetést kezdett hétfőn az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) 194 tagállama arról, hogy állandó közös konzultációs mechanizmust állítsanak fel jövőben a világjárványok globális megelőzésére.

Az online WHO-tanácskozás nyitónapján a résztvevőket üdvözölve Angela Merkel leköszönő német kancellár maga is fontosnak minősítette egy olyan átfogó globális megállapodás tető alá hozását, ami világjárványok kirobbanása esetére egyeztetett lépéseket helyez kilátásba a szervezet valamennyi tagállama számára.

Merkel egyúttal felszólította a világ gazdagabb országait, hogy

az eddigieknél bőkezűbb rendszeres hozzájárulásokkal tegyék a WHO működését még hatékonyabbá.

A hétfőn kezdődött online egyeztetés - aminek fontos vonása, hogy a világszervezett munkájából Donald Trump elnöksége idején kivonult Egyesült Államok kormánya is újra képviselteti magát benne - előre láthatóan szerdáig tart majd. A tanácskozás a kezdeményezők szándéka szerint konkrét mandátumot fogalmazhat meg globális járványmegelőzési mechanizmusok kitárgyalására.

Sajtójelentések megjegyzik, hogy az eredeti elképzelés még egyfajta „járványmegelőzési szerződés” kihordását célozta volna, a most asztalra került tervezet azonban már nem tartalmazza a „szerződés” kifejezést, mivel ettől számos tagország kormánya húzódozott a benne rejlő jogi kötelezettségvállalás, valamint az ezzel járó honi ratifikációs kötelesség lehetséges bonyodalmai miatt.

A jelenlegi szöveg e helyett egy (járványügyi) „nemzetközi tárgyalótestület” felállítását szorgalmazza a WHO keretein belül, ami jelenlétével és folyamatos munkájával bármilyen jövőbeni járvány kirobbanása esetén a gyors egyeztetést és koordinált globális reagálást tehet lehetővé.

Ezzel egy időben Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök (2007-2010 között), aki jelenleg a WHO (globális finanszírozásért felelős) nagykövete, a brit Sky Newsnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a gazdag nyugati országok

az év végéig megengedhetetlen módon mintegy 100 millió adag Covid-oltóanyagot „elpocsékolnak” majd.

Legalább ekkorára tehető ugyanis az a nyugati vakcina-készlet, amit 2021-ben előre látható módon már nem fognak tudni felhasználni, és ezek ily módon az év végi lejáratuk miatt megsemmisítésre lesznek ítélve.

Szerinte ez elfogadhatatlan helyzet akkor, amikor a világ egészének átoltottsága továbbra is oly nagy mértékben elmarad a fejlett országok átlagától. Afrika 1,3 milliárdos népességének például csak alig 7 százaléka teljesen beoltott.

Sajtójelentések ennek kapcsán idézték Seth Berkleyt, az ENSZ COVAX oltási programját bonyolító Gavi nevű szervezet főigazgatóját, aki az omikron-variáns dél-afrikai feltűnése kapcsán egy hétvégi üzenetében tömören megállapította, hogy

„a világ csak akkor lesz védett újabb variánsok megjelenése ellen, ha a világ teljes népessége, nem pedig csak a gazdagabbik rész, egyenlő mértékben be lesz oltva”.

Brown szerint amúgy reményre adhat okot, hogy a világ vakcinatermelése hamarosan elérheti a havi 2 milliárd dózist, ami után már csak az adagok időben történő eljuttatásának infrastruktúráját kell tudni hatékonyan megoldani.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. Közben komolyabb esést szenvedett el a bitcoin árfolyama, amivel kulcsszintre került a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban telt a kereskedés, különösen a tech részvények gyengélkedtek ma. Külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×