eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin
a corona virus omicron variant composition
Nyitókép: Teka77/Getty Images

Kemenesi Gábor az omikronról: ne féljünk!

A virológus szerint a tudomány teszi a dolgát, és hozza a megoldásokat is.

A járványhírek fókuszába került omikron variánsról osztott meg tudnivalókat Kemenesi Gábor. A pécsi virológus azt írja Facebook-oldalán a nemzetközi járványügyi hatóságok által is az aggodalomra okot adó mutációk közé sorolt dél-afrikai variánsról, hogy "kiugróan sok mutáció jelent meg a tüskefehérjén, melyeket eddig külön-külön más-más variánsokon elszórva, vagy korábban kísérletesen megállapítást nyert, hogy lehet valamely funkcióban jelentősége".

Emiatt szerinte számítani lehet rá, hogy jobban terjedhet, érintheti a vakcinák hatásosságát is, de arra is figyelmeztet, hogy ezekre még mind-mind bizonyosságot kell szerezni, megfigyelésekből és kísérletekből. Addig marad a fokozott figyelem és óvatosság most a szakma és a járványügyi hatóságok részéről, és hozzátette, minden bizonnyal további határlezárásokat fogunk tapasztalni szerte a világban.

Kemenesi Gábor arra is int, hogy átlagemberként egyelőre nem tehetünk mást, mint eddig: ne hagyjuk terjedni, éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre. "És a legfontosabb – ne féljünk! A tudomány teszi a dolgát és hozza a megoldásokat is, bízzunk benne továbbra is" – írja a virológus.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×