eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (piros/narancssárga) erősen fertőzött emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID

Befutottak az első tapasztalatok a vakcinák omikron elleni hatásosságáról

Adatok egyelőre nincsenek, de a dél-afrikai orvosok megosztották, mit figyeltek meg eddig.

A létező koronavírus elleni oltóanyagok vélhetőleg az omikron variáns esetében is hatásosan védenek a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől - jelentette ki Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság egyik vezető virológusa egy hétfői sajtótájékoztatón.

A szakértő aláhúzta: egyelőre nem tudják megmondani, hogy az omikron súlyosabb tünetekhez vezet-e, mint a koronavírus korábbi változatai. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az új variáns fertőzőképessége nagyobb, és nagyobb valószínűséggel fertőz meg olyanokat is, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen.

Vasárnap egy dél-afrikai orvos, aki elsők között gyanította az új változat megjelenését, azt mondta, hogy az omikron inkább enyhe tüneteket okoz. Ugyanakkor Abdool Karim szerint túl korai levonni a következtetéseket, hiszen az orvosok csak az általuk látott betegek állapota alapján tudnak nyilatkozni. Egyelőre nincs elég adatunk - mondta a virológus.

A 32 tüskemutációval rendelkező omikron variáns miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is aggodalmát fejezte ki. A változat felfedezése erőteljes reakciót váltott ki a nemzetközi közösségből: számos ország korlátozta a beutazást a dél-afrikai térségből és azokból az országokból, ahol az omikront már kimutatták.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere a sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy felkészítse egészségügyi létesítményeit a variáns jelentette esetleges kihívásokra. A tárcavezető egyúttal megjegyezte: felveszik a kapcsolatot a beutazási korlátozásokat elrendelő országokkal, hátha sikerül elérni, hogy meggondolják magukat.

Waasila Jassat egészségügyi szakértő elmondta:

Gauteng tartományban, ahol sokkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az új variáns felfedezése óta, egyelőre nem emelkedett a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.

Abdool Karim arra számít, hogy a következő hetekben meredeken nő majd a fertőzöttek száma, és nagyobb nyomás alá kerülnek a kórházak. Ugyanakkor szerinte semmi ok a pánikra, hiszen már "várták" az új változat megjelenését, csak azt nem tudták, mikor és hogyan következik be.

A Dél-afrikai Köztársaság 60 milliós lakosságának csupán mintegy 41 százaléka kapott már oltást a koronavírus ellen. Az országban körülbelül 3 millió fertőzöttje és 90 ezer halálos áldozata van a világjárványnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×