eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Iszlamista tálib fegyveres az északkelet-afganisztáni Pandzssir-kapunál 2021. szeptember 8-án. Az Afganisztánban hatalomra került tálibok szerint sikerült elfoglalniuk a pandzssir-völgyi ellenálló szervezettől, a Nemzeti Ellenállási Fronttól a nekik ellenálló utolsó tartományt.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammad Asif Khan

Közel Afganisztán összeomlása

Svéd és pakisztáni miniszterek figyelmeztettek a rohamosan közelgő eseményre, a nemzetközi közösség felelősségének kiemelésével. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának igazgatója szerint milliók, köztük gyerekek fognak éhen halni.

Csak a nemzetközi közösség beavatkozása menthetné meg Afganisztánt a teljes káosztól, mely annak következtében érlelődik, hogy az amerikai csapatok kivonulását követően a tálibok megdöntötték az afgán kormányt, átvéve a hatalmat az országban. A CNN cikke szerint az adományoktól függő ország pénzcsapjait ezt követően elzárták, ami miatt a helyzet összeomlással fenyeget.

"Az ország az összeomlás szélén áll, ez hamarabb bekövetkezett, mint amire számítottunk" - mondta Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter Dubajban.

Véleménye szerint a gazdasági visszaesés teret adhat a terrorista csoportok virágzásának, de Svédország nem fog a pénzt a tálibokon keresztül az országba juttatni, inkább afgán civil csoportokon keresztül növeli humanitárius hozzájárulását. Augusztus óta számos ország és multilaterális intézmény leállította a fejlesztési támogatást, de növelte a humanitárius segélyeket, mivel nem akarják legitimálni az új tálib vezetőket.

Fawad Chaudhry pakisztáni információs miniszter azt mondta a Reutersnek, hogy a tálibokkal való közvetlen kapcsolatfelvétel az egyetlen módja a humanitárius katasztrófa megelőzésének, és felszólított a tengerentúlon befagyasztott több milliárd dollárnyi afgán vagyon felszabadítására.

"Káoszba akarjuk taszítani Afganisztánt, vagy megpróbáljuk stabilizálni az országot?"

- tette fel a kérdést Dubajban. Véleménye szerint az emberi jogok védelmének és egy inkluzív, alkotmányos kormánynak a felállítása is része kellene hogy legyen a nemzetközi közösség tevékenységének.

Pakisztán szoros kapcsolatot ápol a tálibokkal, gyakran vádolják azzal az országot, hogy támogatta a tálibokat az Amerika támogatta kabuli kormánnyal szemben viselt harcában. Iszlámábád tagadta ezeket a vádakat.

Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter szerint a tálibok mindeddig nem tudták bizonyítani, hogy maguk mögött hagyták volna az elnyomó politikát, mely 1996-2001 közt jellemezte őket. A feltételeket sem tartja megfelelőnek arra, hogy az európai országok újra megnyissák nagykövetségeiket Kabulban. A diplomáciai tevékenységek helyszíne jelenleg Katar.

Chaudhry szerint azonban itt az ideje, hogy az Egyesült Államok, Kína és más nagyhatalmak keretet határozzanak meg Afganisztán új vezetőinek hivatalos elismerésére és a tálibok elleni ENSZ-szankciók feloldására: ez az új kormány néhány tagját is érinti. Ez, valamint a közvetlen gazdasági segítségnyújtás az egyetlen módja az instabilitás elkerülésének véleménye szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×